Проф. Тодор Танев: Вече нямам нищо общо с Реформаторския блок

Александра Маркарян 30 март 2015 в 11:35 21951 13

Проф. Тодор Танев

Снимка Сергей Антонов

Проф. Тодор Танев

Министърът на образованието проф. Тодор Танев се разграничи остро от Реформаторския блок днес.

Професорът бе избран за министър от квотата на Реформаторите след изборите на 5 октомври 2014 г. Той създаде и беше член на Гражданския съвет на Блока. От известно време обаче от средите на самите Реформатори се чуват критики към работата му с аргумента, че в сектора няма реформи. Днес, в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференция в МОН дали тези критики, разпространявани от медии, са само слухове или истина професорът заяви:

"До момента никой не ме е викал и никой не ми е говорил. Оставка може да ми иска министър-председателят. Дали този въпрос се поставя от Реформаторския блок не знам. Дали са всички партии в Реформаторския блок не знам. Създадох Гражданския съвет на Реформаторския блок с още двама души. Не съм си и помислял да бъда в политическа партия от Реформаторския блок. През септември една партия от Блока прецени, че няма нужда от Граждански съвет. А той създаде доста добрини за Реформаторския блок, една от които беше експертната му работа. Нито една партия в него не се оказа и на 1/10 способна да изготви документите, които ние им подарихме. Гражданският съвет беше явление от 21-ви век и работеше добре. Но той не съществува от декември 2014 г. Сега аз съм равно отдалечен или равно приближен до всяка една от партиите и коалициите в правителството - РБ, АБВ,... Не съм обслужващ която и да е политическа централа. Образованието на децата няма да бъде разменна монета в политически щения.

Досега говорих за една партия, но дали не става въпрос за една друга, която не ме атакува по никакъв начин?

Искам стабилност на правителството. И ако трябва да си отида, съм готов да го направя".

Професорът, завършил социология в СУ и един от създателите на катедра „Политология“ в Алма матер, избра да отиде на последното място в листата на Реформаторския блок в Хасково за парламентарните избори на 5 октомври. Решението му бе мотивирано от скандала, свързан с листата. Беше му предложено да заеме третото място в листата след сина на противоречивия хасковски кмет Георги Иванов - Станислав Иванов, и след Стефан Димитров - бивш кмет на Димитровград и съучредител на ДБГ на Меглена Кунева и на АБВ на Георги Първанов. Проф. Танев отказа и зае последното място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!