Прокуратурата още не знае кой преби осъдения Октай

Юлиан Христов 21 април 2015 в 14:28 5888 12

Прокуратурата още не знае кой преби осъдения Октай

Осъдителната присъда на Октай Енимехмедов е един от редките примери за бързо правораздаване - само за две години и два месеца делото срещу него мина всички етапи от разследването до окончателното произнасяне на последната инстанция

В същото време разследването срещу хората, които го пребиха, след като той насочи дуло в слепоочието на Доган, все още не е приключило. То все още се води срещу неизвестен извършител, въпреки че побоят беше заснет от камери и излъчван многократно в национален ефир. От Районната прокуратура съобщиха за OFFNews, че производството се бави, защото осъденият на последна инстанция Октай искал да се запознае с материалите по делото. 

По непотвърдена към момента информация, следователят по делото за побоя над нападателя на Доган е същият, който е водил и разследването срещу Октай. 

Към момента разследването е установило, че седем души са участвали в побоя, обаче не е ясно кой от тях носи отговорността за нанасянето на лека телесна повреда по хулигански подбуди, както е формулирано обвинението. Съдебно-медицинсата експертиза не е дала категоричен отговор кой от тях е нанесъл травмите по тялото на Октай. 

По делото срещу Октай бяха разпитани част от делегатите, учатвали в побоя. Мустафа Карадайъ - човекът, който първи успя да обезвреди Енимехмедов, разказа че чул суматоха, докато Доган четял доклада си. След това чул хора да викат: "Убиха го", което го мотивирало да се хвърли инстинктивно към нападателя.   

"Изпълних гражданския си дълг, опитвайки се да обезвредя нападателя на Ахемд Доган", каза пред журналисти след едно от заседанията по делото Танер Али, един от биячите от 19 януари 2013 година. "Всички, които бяхме там, искахме да помогнем. Вие как бихте реагирали, ако видите въоръжен човек", отговори Али на въпрос дали е било нужно Енимехмедов да бъде ритан и блъскан, след като беше обезвреден от делегати на конгреса.

Преди това пред съда Али каза, че не помни кой е бил на сцената и кой е задържал Октай след неуспешния опит за покушение. Той каза, че не помни как е стигнал до подиума, на който са били Доган и атентаторът му. "Преживях един шок и ужас, който не е приятен за никого, особено за делегатите, които бяха там", разказа Али. Той каза, че първоначално е помислил Октай за част от младежката организация на ДПС, които помагали на делегатите по време на конференцията. В следващия момент обаче видял, че той е насочил пистолет в слепоочието на Доган. Малко по-късно Октай бил обезвреден, след като Мустафа Карадайъ го "награбчил" и върху него се нахвърлили други хора. Като отишъл при тях, Али чул някои хора да подвикват "Чакър, чакър", което означавало нож на турски. Той обаче не видял оръжие. Според свидетеля повечето от делегатите, които се скупчили около Октай били от Турция.

Ахмед Доган се отказа да бъде частен обвинител по делото, а пред съда беше представен документ, с който лекар установи, че почетният лидер на ДПС страда от депресия след нападението на Октай. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!