Прокопиев: Ако Мавродиев не бъде сменен, ще има нова вълна на финансовата криза

Георги Савчев 22 януари 2015 в 21:06 8770 26

Иво Прокопиев. Снимка: Сергей Антонов

Като "възмутителни" определи съсобственикът на "Икономедиа" изказванията на шефа на КФН Стоян Мавродиев пред БНТ по-рано тази вечер.

Виждате цялата схема - всяко обществено значимо и вярно твърдение, което се изказва, веднага бива фалшифицирано. В случая с тези глоби за манипулация на "Икономедиа" причината те да бъдат наложени е един сигнал на четирите големи пенсионни фонда от края на октомври, в който има доказана пазарна манипулация в особено големи размери, което според фондовете представлява системен риск за небанковия финансов сектор. Това е. И вместо комисията да разследва и да накаже тези, които правят финансовите манипулации и които правят сделките, свързани с тях, глобява "Икономедиа", за да предотврати разследването по случая. Защото глобите дойдоха няколко дни, след като журналистите официално изпратиха въпроси на КФН какво е предприела по този случай. Това е историята с глобите, коментира Иво Прокопиев пред OFFNews.bg.

На твърдението на Мавродиев, че Иво Прокопиев е пуснал хора, които го следят, съсобственикът на "Икономедиа" отговори така: Това е невярно, това са пълни глупости. Единственият коментар, който мога да дам на това, е: къде са белите мишки?

Според фолклорната митология, когато човек сънува бели мишки, значи, че се страхува без да има защо.

Казвам го с цялата си сериозност: ако регулаторите не бъдат сменени спешно и доверието във финансовия сектор на България не започне да се възстановява бързо, ние ще бъдем изправени най-вероятно пред последваща вълна на финансовата криза. Така че, специално КФН и БНБ носят огромната отговорност за фалита на КТБ, за това, че данъкоплатците платиха 4 милиарда и за това, че най-вероятно ще трябва да плащат още толкова, ако не бъдат предприети спешни мерки. Факт е, че "Икономедиа" - "Капитал" и "Дневник", системно писаха за проблемите във финансовия сектор, които не са изчерпват с КТБ. И отговорност за това носи персонално г-н Мавродиев, заяви Иво Прокопиев.

С казуса "Брендо" г-н Мавродиев има репутационен проблем. Никога "Капитал", нито някой друг е твърдял, че той е нарушил закона или е участвал в пране на пари. Просто е бил призован за свидетел по делото "Брендо". Което е документален факт. Проблемът е изцяло репутационен и то, както се видя от следващия случай, не е само един. Очевидно в миналото на г-н Мавродиев има събития, фирми, факти и обстоятелства, които създават репутационни проблеми. Още един негов бивш съдружник също е бил разследван за търговия с наркотици и за укриване на данъци. Въпросът е такъв - не може човек с подобен репутационен проблем да оглавява една от най-важните финансови институции в държавата, няма как. Това просто е недопустимо. И няма друг такъв регулатор по света, на който ръководителят да има такъв тип проблеми и такъв тип минало. Защото тук има още един проблем с миналото на г-н Мавродиев - този репутационен проблем го прави зависим от хората, които му дават индулгенции. Той ги цитира - [това са] официалните служби. Това го прави зависим. Схемата на модела "Кой" е, че той превръща независимите регулатори в държавата в зависими от определена политическа и корпоративна структура. Това е проблемът с модела "Кой", това е проблемът с КФН, това е проблемът с "бухалката КФН". Тя е инструмент в ръцете на модела "Кой" за разчистване на инакомислещите и на хората, които говорят истината, каза още съсобственикът на "Икономедиа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!