При газова криза топлофикациите могат да работят само 5 дни

OFFNews 18 септември 2014 в 13:18 2010 9

Клиентите на топлофикациите ще бъдат сериозно засегнати, ако се стигне до нова газова криза.

Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев по повод предупреждението на вицепремиера Екатерина Захариева, че такава криза е възможна заради продължаващото напрежение между Русия и Украйна.

"Резервното гориво, което сме длъжни да поддържаме, е за около пет дни примерно. Ако кризата продължи повече, ще има спиране на топлофикациите. Топлофикациите имат този резерв, някои имат и повече, но това не е толкова проста работа, не всички имат възможност да го направят, и финансови, и логистични, и други", каза още Николаев.

За опасността от спиране на газа от Русия предупреди в сряда вицепремиерът Екатерина Захариева. Все пак тя успокои, че към момента няма намаляване на доставките на газ. Тя обаче уточни, че ситуацията е притеснителна и затова министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов е свикал кризисен щаб. Към момента са отправени предупреждения към топлофикациите, които трябва да имат готовност за реакция, наблюдават се постоянно и количествата газ, които се подават към България. Отделно от това се водят преговори с Гърция. 

Пред БНР енергийният министър съобщи, че в газохранилището в Чирен има запас от газ, който ще задоволи нуждите за 130 дни при евентуална криза. 

"Можем да вземем още газ от съществуващата гръцка връзка, за която ефективно работим с гръцката страна в момента. И другият източник е топлоцентралите, които всъщност ще бъдат най-големият консуматор през зимата за парното. Те, при една по-дълга криза, трябва да преминат да работят на мазут. Ако се направят всичките три стъпки, по този план, по който сме го степенували в момента, в най-лошия случай пак ще има криза, но тя ще засегне малък процент от предприятията. Защото, като се съберат всички тези мерки, пак ще има някои предприятия, които ще трябва да бъдат ограничени", каза министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!