"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ"

OFFNews 29 март 2015 в 13:48 9560 34

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Бойко Борисов

"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма. Април ни бяха казали. През това време виждате какво се случва за - 1 евро се продават огромни компании, цесии…"

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който взе участие във форума на Предприемачи – ГЕРБ.

"От бизнеса да не се редят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени. Ние не им помагаме в това отношение. Има конкурси и който спечели. България е в първата десетка на официалната страница на ЕС по най-малко грешки по Обществените поръчки. Какъв е проблемът на бизнеса? На първо място - съдебната система", обяви Борисов. 

Той даде за пример Америка, където системата работи бързо, но в България делата се точат с години. Според него такива забавяния съчетани с някои други популистки действия могат да объркат банковата система.

"Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова, това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена, като с години се точат процесите. Не се подвеждайте", посъветва Борисов делегатите.

"Не се подвеждайте и по Румъния. Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона.

Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица. Това е политическо решение. Просто на едните не им вярваха, на нас ни дадоха шанс", заяви Борисов.

"Около 5-6 млрд. лева ще влязат във фирмите в България. Това е работна ръка, това са обороти, това е потребление", посочи той.

"Някои ще кажат и за "Южен поток". И неговият малшанс беше, че попадна на правителството Орешарски. На тези лакомници, които решиха да излъжат и ЕС, и руснаците", уточни Борисов.

"Ние сме абсолютно лоялен член на НАТО и ЕС. Не можем да се раздаваме, че има война, не можем да се радваме, че има санкции. Те са инструмент за натиск това да спре", каза още премиерът.

Брюксел вярва в нашите контролни органи, заяви премиерът.

"С днешният форум, освен чисто партийно мероприятие, има теми какво държавата може да помага на бизнеса. Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат: "Ние сме големи бизнесмени", посочи министър-председателя и допълни, че факта, че България е в първата десетка в най-малко грешки в обществените поръчки от 28 в ЕС, показва, ефекта от работата на вицепремира Томислав Дончев, кметовете, екипите.

"Няма друга държавата, в която корекциите да са над 30 млн. лева. Тук доста сме се постарали”, каза още Бойко Борисов.

Предприемачи ГЕРБ провеждат Общо събрание в НДК. На мероприятието присъстват делегати от цялата страна, представители на ПП ГЕРБ от местната, законодателната и изпълнителната власт, както и членове на Европейския парламент.

Участниците във форума бяха приветствани от председателя на НС Цецка Цачева, Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова.

На форума днес ще бъде представен отчет за дейността и ще бъдат избрани нов председател на организацията и членове на Националния изпълнителен съвет на Предприемачи ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!