Пращат децата бежанци от Калище на училище в София и Земен

OFFNews 16 септември 2014 в 08:14 2895 25

Румяна Коларова

Децата бежанци от Калище, срещу които имаше протести за това, че ще се изучават в българско училище, могат да се обучават в Земен или София.

Това стана ясно от думите на министъра на образованието Румяна Коларова в интервю за bTV. 

Вчера жителите на село Калище и общината се обявиха против това децата на бежанците да учат заедно с техните. Те настояват и за изселване на всички чужденци, настанени в Националния детски екологичен комплекс в селото.

Според служебния министър подопечното ѝ министерство е предотвратило по-сериозен скандал, свързан с политизиране на случая.

МОН не разполага с точни данни колко са децата бежанци, които ще тръгнат на училище тази година. Причината е, че броят на хората, които са получили статут на бежанци, непрекъснато се променя.

"Ако хората протестират, ако има негативна реакция, нека това да се покаже, преди децата да отидат на училище. Не бих допуснала деца да отидат във враждебна страна. Проблемът има решение, въпросът е ние да се замислим за толерантността в малките общини", каза Коларова и обясни, че няма гаранция за това, че толерантността в София е по-голяма, но в столицата бежанците са "по-малко невидими". 

Пред БНР заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов обясни, че 9 деца от Афганистан ще бъдат настанени в столичния квартал "Враждебна". "Агенцията трябва да получи съдействие от всички централни и местни органи, а не да среща пречки. Малолетните и непълнолетните бежанци, търсещи закрила, имат право на обучение, а тези, които са получили закрила, имат право на професионално обучение. Не знам какво е причинило напрежението", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!