Получаваме 15 млн. долара за отбрана от американското правителство

Ивайло Анев 24 януари 2015 в 18:43 4864 21

Получаваме 15 млн. долара за отбрана от американското правителство

Снимка Министерство на отбраната

България ще получи 15 милиона долара за отбрана,осигурени от правителството на САЩ, съобщи във Велико Търново военният министър Николай Ненчев.

Средствата ще се използват за ремонт на полигона на Ново село, за летището в Безмер и за изграждане на нови съоръжения и инфраструктура.

Ненчев отбеляза, че първоначално средствата, които е трябвало да бъдат инвестирани в отбрана, са били около 2,5 милиона долара, но по-късно са увеличени.

„Струва ми се, че би следвало наистина да настояваме да получаваме инвестиции и една по сериозна подкрепа от нашите партньори”, заяви министър Ненчев.

Той посочи, че за кратко време екипът му е успял да реши голяма част от проблемите на Българската армия, които са чакали решение в продължение на години. Министерството е на крачка да реши въпросът и с многоцелевия самолет.

„Спрямо това съм много внимателен, защото дори да го придобием съвсем безплатно, ме интересува колко ще струва поддръжката му, колко ще струва обучението на пилотите ни и всичко останало. Бих искал да знам дали ние бихме могли да си го позволим на първо”, заяви Ненчев.

Той съобщи, че България трябва да закупи и шест 3D радара. Освен това в рамките на няколко месеца ще бъдат подменени и униформите на военнослужещите. Министър Николай Ненчев посочи, че общо военнослужещите в България са 29 000.

Николай Ненчев посочи още, че Военното министерство е готово да предостави на Агенцията за бежанците стари казарми и поделения.

"Има десетки такива сгради в цялата страна, които могат да се ползват за настаняване на бежанци. Към момента подобно искане в министерството не е постъпвало, но предвид очакваната бежанска вълна сградите могат да се ремонтират и да служат като бежански лагери", допълни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!