Половината администрация на МВР излиза на улицата за подсилване на патрулите

Юлиан Христов 22 декември 2014 в 16:36 6669 1

Между 30 и 50% съкращения на административните звена и извеждане на чиновниците на улицата за подсилване на полицейското присъствие - това предвижда пътна карта за реформи в МВР.

Вътрешният министър Веселин Вучков ще представи подробно предложенията за реформи в МВР в началото на следващата година. Част от промените той е представил днес на заседанието на правителството, става ясно от стенограмата на заседанието на Министерски съвет от днес. 

Според Вучков подобна реформа трябва да обхване и други структури като ДАНС, ДАТО, НСО и разузнавателните служби. Намеренията на вътрешния министър са администрацията в МВР да бъде назначавана по Закона за държавния служител. Според него това трябва да се случи и с останалите служби. Вучков разяснява, че "там администрацията трябва да се подчинява на Закона за държавния служител, а не да бъде първа категория труд" и казва, че за това е нужна подкрепата на правителството и парламента. 

"Има разлика в държавната служба – специфичната – в МВР, в ДАНС и в другите структури. Тоест, по различен начин се назначават и постъпват на работа полицаи и пожарникари, от една страна, служителите в ДАНС, които са първа категория труд, по различен начин се изчисляват коефициентите за възнаграждения – нещо, което подклажда непрекъснато напрежение. Дори имат различни размери на обезщетения, когато се пенсионират или напускат. Мисля, че трябва да помислим върху въпроса държавната служба първа категория труд във всички тези структури, които изброих, да стане еднотипна. Иначе постоянно ще има напрежение между структурите", пояснява министърът.

Премиерът Борисов заявява подкрепа на подготвяните реформи казва на Вучков сам да потърси подкрепа сред парламентарните групи. "След това идваш тук, даваш я на Министерски съвет, приемаме я и заставаме", казва Борисов който обяснява, че няма нищо против администрацията, но трябва да се прави разлика между "пожарникара, който гаси пожарите" и хората, които разнасят чанти.

"Нищо против нямам секретарките или техническия екип – да взимат толкова, колкото undercover-ът, който може да го уловят всеки момент, или на границата, бягайки, винаги може някой да го… Има си рискове и то са си реални рискове. Както е – едно е да си пожарникар, който гаси пожарите, друго е с чантата да ходиш да съставяш актове. Не че не е важно, но то затова има степенуване на труда – първа и втора категория, ще имаш пълна подкрепа", заявява Борисов. 

Разговорът за съкращенията между двамата тръгва от проблема с камерите на пътя. Борисов пита намерени ли са пари за нови камери, като казва, че не иска да чува отговор "не". 

"Камерите трябва да работят, ако трябва – съкрати хора, но те са по-ценни. Не искам… За юридически казуси има цял юридически отдел там, все хора, на които иначе не можеш да им затвориш устата като се заговори за юридически казуси. Да намерят решение да заработят камерите. Край! Намерете го!", категоричен е Борисов. 

Вучков отговаря, че в момента тече процедура за купуване на 120 камери, като източник за финансирането им е Гаранционният фонд, от който всяка година МВР получава 5% за купуване на техника. Вучков пояснява, че от следващата година ще бъдат оповестени ясни правила за това как и при какви условия пътните патрули ще могат да снимат. По думите му това ще става при "най-малко две, дори три камери, под предно стъкло, под задно стъкло, дори ще има и звукозапис." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови