Плевнелиев и Митов на посещение в Украйна

OFFNews 06 юли 2015 в 16:44 4304 11

Снимка БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев и външният министър Даниел Митов ще бъдат на официално посещение в Киев на 7 и 8 юли, където ще се срещнат с украинския президент Петро Порошенко. 

По време на срещата ще бъдат засегнати темите за състоянието на политическия диалог, търговско-икономическото сътрудничество, двустранните отношения в областта на енергетиката, туризма, образованието, европейската перспектива пред Украйна, както и положението на българското малцинство в страната. 

Предвидени са още срещи с премиера Арсений Яценюк и с председателя на Върховната рада Володимир Гройсман.

Външният министър посети преди това Одеска област, където се срещна с представители на българската общност в Украйна. Освен това той проведе разговори с украинския си колега Павло Климкин и с председателя на Одеската Областна държавна администрация Михаил Саакашвили. 

„Искам да видя Украйна там, където е България – в Европейския съюз”, заяви министърът по време на визитата. Той отново потвърди подкрепата на България за териториалната цялост и независимост на Украйна. 

От своя страна, Михаил Саакашвили беше категоричен, че пътят на Украйна към ЕС минава през България и българите с украинско гражданство. 

Митов подчерта, че благодарение на усилията на Министерството на външните работи телевизионният канал “БНТ Свят” вече се излъчва в Одеса и Измаил, което по думите му ще повиши информираността на българите в тези градове и ще спомогне за активизиране на духовната и културна им връзка с България.

По думите му съвсем скоро се очаква българската телевизия да бъде достъпна и в други градове.

Излъчването на родна телевизия е допълнителен начин и за изучаването на български език. Също така украинските граждани с българско самосъзнание ще могат да повишат и своята информираност по отношение на ЕС и НАТО, допринасяйки още по-активно за единението на Украйна и нейния европейски път, коментира министърът. 

По време на визитата си в Одеска област Даниел Митов посети и гимназията „Георги Сава Раковски” в Болград и дари 11 компютъра, с помощта на които се оборудва зала в учебното заведение, както и българска художествена литература, осигурена от Министерството на културата.

В неделя вечерта Митов се срещна с представители на българската общност в Одеска област и обяви, че скоро в областта ще пристигнат хуманитарни пакети на стойност 20 хиляди лева, предоставени от български граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!