"Плаващата коалиция между ГЕРБ и ДПС за КТБ е смешна спекулация"

Нели Чолашка 30 октомври 2014 в 15:55 6096 3

Менда Стоянова

"Твърденията за плаваща коалиция между ГЕРБ и ДПС за КТБ е смешна спекулация. Промените в Закона за кредитните институции бяха подкрепени в комисия и от АБВ, и от ББЦ, и от "Атака". Против бяха само БСП и Реформаторския блок."

Това обяви Менда Стоянова на брифинг в парламента. Тя го даде по повод коментарите по медиите след вчерашното 4-часово заседание на временната комисия по бюджет и финанси с участието на управителя на БНБ Иван Искров. На това заседание депутатите приеха промени в Закона за кредитните институции, внесен от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Лютви Местан.

 "Иван Искров, давайки доклада (докладът на БНБ за КТБ) на парламента, сам го каза - прехвърля топката на политиците. Топката вече не е в неговото поле. Само, че топката няма как да не бъде в неговото поле, защото БНБ е институцията, която се занимава с банките.

Искров не може да си позволява да казва, че бордът ще падне. Той го прави нарочно в момента, а ние не можем да го сменим, докато не му изтече мандата", коментира Менда Стоянова.

Тя обясни още, че ГЕРБ не би подкрепила отпускането на пари от държавния бюджет за оздравяване на КТБ извън нужните средства за гарантираните влогове.

„В момента в България има инвеститор , той обикаля няколко пъти БНБ, Министерство на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в българската банкова система, в случая в КТБ. Време за този инвеститор няма.

Ние искаме да дадем време на този, който иска да налее пари в нашата банкова система – да не го изгоним. Да дадем време и шанс, ако неговите намерения са сигурни и правилни и ако те се реализират естествено с активното съдействие, по друг начин няма как да се реализира, да спасим банката. Да спасим вложителите в тази банка, не гарантираните – да спасим предприятията, които са в тази банка, да спасим работниците, които са в тези предприятия”, коментира още Стоянова.

Тя обяви още, че парламентът ще даде 3-дневен срок - календарни, а не работни дни, на БНБ от утре, за да представи на бюджетната комисия разчет за макроикономическия ефект и ефектът върху държавния бюджет от евентуално оздравяване на банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!