Пенсионната реформа - по-висока възраст за пенсия и по-високи вноски

Осигурените ще могат да местят парите си от универсалните фондове в НОИ и обратното

Нели Чолашка 31 март 2015 в 12:55 24209 28

Снимка БГНЕС

Пенсионната реформа на кабинета "Борисов 2", която беше представена днес, предвижда плавно увеличаване на възрастта и стажа за пенсия, както и увеличаване на осигурителните вноски и възможност хората да прехвърлят парите си от универсалните фондове в НОИ.

Мерките бяха представени днес от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и финансовия министър Владислав Горанов в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Осигурителните вноски ще се увеличават в следващите 12 години с по 0.5% за фонд "Пенсии" и 0.2% за фонд "Безработица" всяка година. За целия период нарастването на осигурителните вноски ще е с 4.5%.

За сметка на това няма да се увеличат с 2% осигуровките за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове от 2017 г., уточни Горанов.

Възрастта за пенсиониране ще нараства постепенно, докато стане 65 години и за мъжете, и за жените. За мъжете възрастта ще нараства първо с 2 месеца, а от 2017 г. с по 1 месец до 2020 година. При жените нарастването ще е с 2 месеца до 2030 г. и после до 2037 г. - с по 3 месеца.

Стажът и за мъжете и за жените ще нараства с по 2 месеца до 2027 година, докато стане 40 години за мъжете и 37 години за жените.

В момента жените се пенсионират на 60 години и 8 месеца и 35 години стаж, а мъжете на 63 години и 8 месеца и 38 години стаж.

С промените в пенсионния модел обаче ще се предвиди възможност за пенсиониране с 12 месеца по-рано от минималната възраст срещу намалена пенсия.

Ще бъде въведена и минимална възраст за пенсиониране на работещите в МВР, ДАНС, Министерството на отбраната и охранителите на затворите, но още се уточнява каква да е тя, уточни Калфин.

В момента работещите в тези ведомства се пенсионират при стаж 27 години, от които минимум 18 години в съответната система.

Ще е възможно прехвърлянето на средства от универсалните пенсионни фондове, където се осигуряваме за втора пенсия, към НОИ, както и обратното.

Владислав Горанов обяви, че ще предложи на парламента проекта на промени в Закона за социалното осигуряване, който пусна на сайта на финансовото министерство януари.

Тези промени са много по-меки от първоначално предложените в края на миналата година и са компромисен вариант между защитаваната от ГЕРБ и синдикатите позиция и тази на Реформаторския блок, частните фондове и повечето икономисти.

Всеки роден след 31.12.1959 г. ще може да прехвърли вноската си за втора пенсия от частен фонд към НОИ, но ако това не му хареса, ще може да се върне обратно. Изборът може да се прави веднъж годишно. За времето, в което човек внася осигуровки в НОИ, първата му пенсия няма да се редуцира. Индивидуалната му партида, натрупана в частен фонд, ще стои в Сребърния фонд. Ако човекът реши да се върне в капиталовата схема, Сребърният фонд ще прехвърли средствата му там.

Младите хора, които сега започват първа работа, ще имат право да изберат НОИ или частен фонд. Но ако не направят избор, ще бъдат разпределени в частен фонд, както досега.

Промените, касаещи фондовете, ще влязат в сила, когато депутатите приемат предложения проект, обяви финансовият министър.

"Калфин е свършил огромна работа. Като премиер му давам отлична оценка", каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали ще смени Калфин, ако АБВ оттегли подкрепата си за правителството.

Борисов уточни, че присъствието му на брифинга за пенсионната реформа означава, че ще осигури подкрепата на депутатите на ГЕРБ за нея. Калфин трябва да осигури подкрепата на АБВ, обяви премиерът.

"И пак да има избори, пак ще е същото. Благодаря на всички партии, че оценяват това", коментира Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews