"Нужна е само една искра, за да подпали недоволството в Русия"

ОFFNews 04 март 2015 в 09:44 4218 13

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

"Убийство пред портите на Кремъл показва само едно - в Русия всичко може да се случи с някой, който не е съгласен с позицията на официалната власт." Това коментира бившият външен министър Надежда Нейнски по повод убийството на руския опозиционер Борис Немцов в сутрешния блок на БНТ. 

Според бившия евродепутат Русия надали би допуснала международна намеса и международни наблюдатели в разследването на убийството на руския опозиционер. 

"Самият факт, че руските власти не допуснаха някои политически лидери на погребението, показва още веднъж, че те не могат да се освободят от старите си рефлекси, с което само засилват подозренията, че по някакъв начин са свързани с престъплението", посочва Нейнски.

"Ако допуснат международни наблюдатели, това ще означава недоверие към обективността на разследването. Това личи и от начина, по който те реагираха на самото събитие. По-тревожното е атмосферата, която дава възможност в Русия да се извършват подобни политически разстрели", смята тя. 

По думите й със сигурност страната ще се развие демократично, но въпросът е кога и как, като изрази надежда опозицията в страната да се обедини след убийството.

Ако Русия се страхува, че присъствието на един европейски лидер ще катализира настроенията срещу властта, значи те са ескалирали толкова много, че е нужна само една искра, за да подпали недоволството. Отсъствието на някои опозиционни лидери – най-вероятно от страх за живота си, показва, че мракобесието и страхът наистина са завладели Русия, коментира още бившият евродепутат. 

Русия реално се самоизолира. Санкциите влияят изключително много на икономиката й. Това влошаване на икономическото положение рано или късно неминуемо ще повлияе върху хората в Русия. А Путин се страхува най-много да не загуби подкрепата на руснаците. Голямата заплаха за властта в Кремъл е заплахата за стандарта на живот на хората в Русия, заяви Надежда Нейнски.

За взаимоотношенията България - Русия бившият външен министър смята, че винаги е съществувала заплаха за България от Русия. Включването ни в общата система за сигурност ни дава много повече възможности да търси подкрепа от своите съюзници. Членството ни в НАТО и в Европейския съюз не търси конфронтация с Русия, а допълнителни гаранции за сигурност. България е взела своето решение за членство в ЕС и НАТО напълно доброволно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!