Напрежение между Русия и България след обидно изказване за кабинета "Близнашки"

Юлиан Христов 08 октомври 2014 в 13:02 9737 61

Коментар на Дмитрий Рогозин в Туитър

Напрежение между България и Русия породи изказване на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин по адрес на българския министър на отбраната Велизар Шаламанов и на служебния кабинет "Близнашки".

В профила с в "Туитър" вчера Рогозин обвини българския премиер Георги Близнашки, че е предал Русия.

„Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин.

Две български министерства реагираха остро срещу изказването - на отбраната и на външните работи.

Те подготвят съвместна позиция във връзка с изказването.

Реакцията на Рогозин е по повод решението на българското правителство да намали своята зависимост от Русия във въоръжението на армията като замени руските изтребители със западни, които са съвместими с НАТО. След влизането на България в НАТО военновъздушните сили имат сериозни затруднения с ремонта на изтребителите поради трудни преговори с руската страна.

Днес на заседание на Министерски съвет изявлението на Рогозин е било обсъдено като е взето решение за отговор с позиция, която се очаква да излезе до края на деня. 

"Коментирано беше това изказване на колегата Рогозин, въпреки че има разлика между вицепремиер и туитър-премиер, но така или иначе ситуацията е коментирана, ще има позиция на Външно министерство. Доколкото разбирам, обвиненията, които са отправени към България, е, че тя е проявила агресия към Русия, проявявайки нелоялност към нея. Тоест, това е един комплимент за това, че ние сме защитили българския национален интерес, макар и това да не е било приятно на някого", коментира пред журналисти след днешното заседание на Министерски съвет вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов

Рогозин е познат в социалните медии с активността си и често ексцентричните си изявления. В началото на януари 2014 година чрез профила си в туитър той отправи поздрав за нова година към американското военно министерство като публикува снимка на руска балистична ракета, пред която, наред с руски военни, са се наредили Дядо Мраз и Снежанка. Рогозин е сред руснаците, на които САЩ забрани достъп до страната и блокира недвижимото им имущество и банкови сметки. 

Реакцията на Рогозин не закъсня. В Туитър тогава той написа: 

"Другарю Обама, а какво да правят тези, които нямат сметки и собственост в чужбина? Или не сте мислили за това?"

През май румънските власти забраниха на руски правителствен самолет, в който по това време се возил Рогозин, да прелети над въздушното пространство на страната. Само ден преди това да стане официално известно, Рогозин написа отново в Туитър, че българските власти били готови да вдигнат изтребителите си, ако самолетът на Рогозин не се съобрази със забраната на румънците и опита да прелети над българска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!