„Напрежението в Гърмен тепърва ще ескалира и това няма да е единственият случай“

OFFNews 26 май 2015 в 08:55 4872 3

„Напрежението в Гърмен тепърва ще ескалира и това няма да е единственият случай“

Напрежението в Гърмен тепърва ще ескалира и това няма да е единственият случай. Това прогнозира в интервю за bTV депутатът от Патриотичния фронт Валентин Касабов.

Според него решението за справяне с проблема с малцинствата е като бъдат съборени незаконните им постройки и бъде въведена активната регистрация по места. Касабов повтори тезата на Патриотите за определяне на пустеещи терени с елементарни условия, в които да бъдат настанявани бежанците, така че те да нямат контакт с останалата част от населението.

Той коментира предложението на депутата от БСП Георги Кадиев, който предлага отпадане на забраната за агитация на майчин език. Тезата на социалиста е, че такава забрана слага в ръцете на ДПС нова кауза, която само консолидира електората ѝ. В същото време Конституцията не забранява агитацията на майчин език, а ако чужденец реши да се кандидатира за евродепутат от България например, той ще може да разговаря с избирателите само на родния си език, защото няма да знае български.

„Къде го тоя чужденец, който да се кандидатира в България? 'Ми то може марсианец да дойде да се кандидатира“, коментира в отговор Касабов. Той и съзря в предложението на Кадиев флирт между БСП и ДПС. „Става въпрос за една етническа партия, която 25 години работи срещу България. И сега в един момент започва да се размахва етническата карта“, обясни ситуацията Касабов.

Според него не 681 лв., а 681 дни в затвора трябва да лежи този, който агитира на майчин език. Така той отправи препратка с глобата, която беше наложена на Лютви Местан и референцията на размера ѝ към годината на основаване на българската държава. Касабов е категоричен, че Конституцията не позволява агитация на майчин език. „В България основният език е българският, не може някой да дойде и да агитира на какъвто си иска език. Да върнат тогава личните си документи и да кажат, че искат на турски да им ги издадат. Откъде на къде сега трябва да говорят на майчин език“, разпалено коментира Касабов.

Според него предложения, като това на Кадиев, води до отстъпване на основни ценности.

Според него решението на проблема като този в Гърмен е събаряне на къщи, което е в правомощията на кметовете. „Има закони, за вас и за мен те важат, за тях не важат. Те продължават да извличат права на базата на законите. Ние обслужваме една привилегирована маса, която е неграмотна“, каза Касабов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!