НПО-та искали Манолова за омбудсман

Симона Костадинова 08 юли 2015 в 10:25 6255 18

Неправителствени организации се обаждали по телефона на Мая Манолова, за да изразят подкрепата си към евентуалната ѝ кандидатура за омбудсман.

Това стана ясно от думите на самата червена депутатка пред журналисти в Народното събрание.

"Факт е, че напоследък ми се обаждат много граждански организации, с които съм работила, защитавали сме заедно важни граждански каузи. Те смятат, че съм подходяща за длъжността на омбудсман", каза червената депутатка.

Тя призна, че ако получи предложение да стане омбудсман, би го обмислила.

"Да, бих обмислила такова предложение. Гражданите имат нужда от активна, енергична защита. Правила съм това многократно", заяви Манолова.

Червената депутатка подчерта, че е важно и какво мислят депутатите и в частност нейната парламентарна група. 

Манолова не пожела да коментира изказването на лидера на партията ѝ Михаил Миков, че тя има всички качества да бъде омбудмсан.

Манолова заяви, че в следващите дни ще може да коментира по-конкретно възможността именно тя да бъде омбудсман. Тя обясни, че предпочита да коментира факти, а такива все още нямало.

На въпрос дали евентуално от БСП са склонни на сделки с управляващите, за да бъде подкрепена кандидатурата ѝ, Манолова отговори:

"Нека да е ясно - аз в сделки не участвам. Знаят го всички колеги в партията, знаят го и опонентите ми. Ако реша да вляза в това състезание, няма да вляза в никакви сделки. Мисля, че всички мои колеги ме познават достатъчно добре и ако се стигне до гласуване в зала, ще гласуват по съвест дали ставам или не".

Мандатът на досегашния омбудмсан Константин Пенчев изтича на 20 октомври. Неговият наследник би трябвало да бъде избран от народните представители преди редовната ваканция на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!