НДСВ започва борба за „100% българска храна“

OFFNews 01 октомври 2014 в 12:32 2087 0

Лидерът на НДСВ Антония Първанова

НДСВ започва инициативата „100% българска храна“, която има за цел да даде възможност на малките производители, които използват изцяло български суровини, да получат свой отличителен знак.

Според тях цените на храните са един от основните проблеми за българското общество, като заедно с него стои и въпросът с тяхното качество.

"През последните години с незаинтересоваността си нашата държава позволи българският пазар на храни да бъде наситен с всевъзможни чужди продукти с неустановен произход", смятат НДСВ.

От партията на Антония Първанова настояват още за промени в Наредба № 26, която касае  директните доставки на малки количества храни и суровини от животински произход. Според тях тази наредба е най-консервативната подобна в целият Европейски съюз и освен това ощетява малките и средните земеделски производители.

Според НДСВ, промените в наредбата няма как да се извършат от Министерство на земеделието, защото то е доказало, че "защитава едрите производители и търговци на храни". За това от партията предлагат новата нормативна уредба за малките производители да бъде направена чрез Селскостопанската академия и организации на малки производители и потребители.

Освен това от НДСВ канят земеделското министерство да се включи в среща организирана от партията дискусия на тема „Наредба №26 – четири години по-късно“, която ще се проведе на 14 октомври.

Ето какво точно казват за „100% българска храна“ и Наредба №26 от НДСВ:

НДСВ за цените и качеството на храните и връзката им с малките и средни земеделски производители

Цените на храните са един от жизненоважните проблеми за обществото ни. Едновременно с това стои и въпросът с тяхното качество. През последните години с незаинтересоваността си нашата държава позволи българският пазар на храни да бъде наситен с всевъзможни чужди продукти с неустановен произход. В същото време се ограничаваше възможността на малките земеделски производители да започнат да произвеждат и предлагат храни.

От 14.10.2010 г. в България действа Наредба №26 за директните доставки на малки количества храни и суровини от животински произход. Тя е най-консервативна от подобните ѝ, които действат в различните страни от ЕС. Необходимо е тя да бъде либерализирана и разширена. Либерализирането ѝ ще даде възможност на много малки земеделски производители да излязат на пазара на храни със собствено производство. В същото време е необходимо разширяване обхвата на действие на наредбата с цел да се обхванат и храните от растителен произход. Факт е, че никой не отчита резултат от действието на споменатата наредба. Вече четири години са изминали от нейното приемане и е нормално да се провери ефекта от нея. Когато виждаме, че тя не е обхванала и 1% от земеделските производители, какъв коефициент за полезно действие може да ѝ отредим?

Ето защо ние от НДСВ смятаме, че е необходимо спешно да бъде извършена промяна в нормативната уредба, която касае малките и средните земеделски производители. Това ще гарантира няколко ефекта:

– малките земеделски производители няма да продават суровини, а храни, което означава по-големи доходи и стабилност на стопанствата.

– на българския пазар ще се появят чисти храни, нямащи нищо общо с предлаганите масови такива.

– тези малки количества храни ще помогнат за утвърждаване на разнообразна българска кулинарна гама, което от своя страна ще окаже подкрепа за развитие на туризма.

– малките количества храни за директна доставка ще дадат възможност за намаление на цените. Когато тези храни се произвеждат от земеделски стопани, които не са регистрирани по ДДС, то няма и да има ДДС в цената на предлаганата от тях храна.

Този вид храна за директни доставки като условие изключват търговци на едро, което ще премахне и тези няколко процента увеличение на цената.

Кой да подготви промяната в нормативната уредба за малките производители? Земеделското министерство доказа, че защитава едрите производители и търговци на храни. Следователно то няма нито интерес, нито капацитет да промени условията. Това може да се случи чрез Селскостопанската академия и организации на малки производители и потребители.

Ние от НДСВ предлагаме на земеделското министерство на 14.10.2014 г. да се включи в среща организирана от НДСВ на тема „Наредба №26 – четири години по-късно“. В тази връзка НДСВ стартира инициативата „100% българска храна“. Целта е да се даде възможност на малките производители, които използват изцяло български суровини за производството на храни да получат свой отличителен знак.

НДСВ заявява, че е крайно време министерство на земеделието да се обърне към конкретните проблеми на малките земеделски производители и да ги постави при равни административни условия с колегите им от останалите страни от ЕС.

НДСВ заявява, че вярва в малките и средни земеделски производители. Ние сме убедени,че точно чрез тях страната ни може да започне да излиза от икономическата криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови