Москов: Не ме вълнува истерията в ДПС. Лекарят няма емоционално отношение към тумора

OFFNews 24 януари 2015 в 11:30 52277 40

Петър Москов

Снимка Булфото/Евгени Димитров

Петър Москов

"Дълбоко не ме интересува нервната криза, в която е изпаднало ръководството на ДПС. Аз като министър се занимавам с важни за хората неща. Въобще не ме вълнува истерията на ДПС, но, за да не решите, че бягам от този разговор, ще кажа, че господин Местан въобще не го интересуват реалните проблеми нито на българи, нито на цигани, нито на турци. Става дума за оцеляването на корпорацията "ДПС". Тази корпорация, която можеше да си позволява да създава банки като КТБ и да ги фалира, когато реши, а сега от нея не зависи нищо. Това е драмата на господин Местан. Не зависи, защото са извън управлението. Изпаднаха в парламентарна изолация. Обръчите от фирми, които доброволно или доброзорно събраха, се разбягаха. От там следва, че няма да имат пари да купуват избори. На тази корпорация гледам като на тумор. Лекарят няма емоционално отношение към тумора. Стреми се да го изреже и изхвърли от организма."

С тези думи здравният министър д-р Петър Москов коментира пред Дарик поисканата му оставка от лидера на ДПС Лютви Местан и поискания вот на недоверие от ДПС пак заради здравния министър.

Попитан дали ще бъде кандидат за кмет на София, той отговори, че единствената му цел е успехът на здравната реформа и пълния мандат на правителството.

"Откъде накъде? Защо ме питате за това нещо. Единствената ми цел е успехът на правителството и успехът на целите в здравеопазването - пълен мандат и завършване на много дълго отлаганите реформи. Нямам други цели. Житейският ми път ме е подготвял за това. Доколко съм готов, ще се види в следващите няколко месеца", каза Москов.

Той припомни заложените в стратегията за реформа в здравеопазването цели, сред които промените в системата на спешната помощ и решаването на основните проблеми - кадровата криза и недобрата материална база. Той посочи, че стъпка в тази посока е средното увеличение на заплатите с 20%, което, по думите му, изравнява възнагражденията с тези в доболничната помощ, прави спешната помощ по-привлекателна, в резултат на което вече има заявки за постъпване на работа в спешната помощ. Като втора мярка той отбеляза промяната в цялостната философия за специализация на лекарите от спешната помощ.

"Това е завършен акт и можем да си го сложим на ревера. Наредбата вече е в Държавен вестник и лекарите могат да специализират различни от спешната помощ специалности."

Част от цялостната концепция, валидирана от Министерски съвет, е и цялостна програма за обучение на парамедици. Въвеждаме критерии и те са високи. Те първи ще се срещнат с вашето страдание и критериите за тяхната подготовка трябва да бъдат достатъчно високи, каза още Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!