Млади ГЕРБ-ери тролвали нета, дори самозапалване било повод за агитация

OFFNews 02 април 2015 в 08:50 12727 34

Противно на предизборните заявления на представители на ГЕРБ, членове на младежката организация на ГЕРБ са били мобилизирани да влязат в ролята на интернет тролове преди последните парламентарни избори. Те манипулирали в коментари под сайтове, обявявайки ГЕРБ за най-великата партия. Писали са дори доклади, с които са отчели "работата си", били са и похвалени за огромната си активност от координатора.

Това показа разследване на bTV, излъчено тази сутрин.

Младите партийци са били насочвани от координатор, изпращал указания от имейл с потребителско име gogotovictory. Активист на име Митя съветва младите партийци да пишат коментари по два пъти на ден, от личните си Фейсбук профили или от фалшиви. 

Едната посока на коментарите - често написани с доста пунктуационни грешки - е проГЕРБ, а другата - срещу нейните "врагове" - Мая Манолова, Николай Бареков.

"ГЕРБ №9 това е истината!!!", пише един.

"Правителството на ГЕРБ беше единственото, което се грижеше да остави нещо след себе си, а не да остави фалирала банка...", допълва друг.

Троловете са си позволили дори да оцветят политически и в полза на ГЕРБ коментари за трагичния случай, при който жена се самозапали пред президентството.

"Коментираме, че е лудост като се случи подобно нещо и започваме да се говори за ГЕРБ", пише в указанията. Троловете трябва да подчертават, че самозапалването е станало пред президентството, а не пред централата на ГЕРБ.

Сайтовете, под които има най-много "тролски" коментари, са "ПИК", "Фактор" и "Блиц" - съответно 81, 49 и 40, където са били отразени най-много изявления на Бойко Борисов и Цветан Цветанов и е имало най-много положителни публикации за ГЕРБ, установила журналистическата проверка.

След добре свършената работа интернет троловете получили и благодарствено писмо "от името на целия щаб".

Националният предизборен щаб на ГЕРБ се ръководеше от Цветан Цветанов. Зам.-председатели на щаба бяха Румяна Бъчварова и Цветомир Паунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!