Митов: Русия не може да спре газа на ЕС

ОFFNews 14 април 2015 в 19:30 5284 26

Външният министър на България Даниел Митов.
Външният министър на България Даниел Митов.

Външният министър на България Даниел Митов заяви пред bTV, че Русия не може да вземе едностранно решение за това през 2019 г. да спре транзита на газ за ЕС, минаващ през Украйна.

Според него страната ни е "тежък фактор" в разговорите за транзит на газ от Русия към Европа.

Той коментира думите на бившия президент Георги Първанов, че България е в политическа изолация, като ги нарече "неадекватна позиция" и изтъкна множеството посещения в страната ни от високо политическо ниво в последно време.

Даниел Митов отрече правителството на ГЕРБ да има вина за спирането на "Южен поток", тъй като то е станало по време на мандата на предишните управляващи. Освен това държавата ни е следвала всички европейски правила и не следва да бъде наказана по какъвто и да е начин, категоричен е той.

Според него "Турски поток" все още не е реален проект, а ЕК няма да остави България да пострада при взетите решения за него.

Той изтъкна, че България е лоялен член на ЕС и НАТО, а това ни дава военна сигурност и увереност, че "никой не може да дойде и да ни отнеме територия".

В тази връзка министърът отрече съвместните учения на български части с натовски войски да предизвикат Русия и да ни превърне в нейна мишена.

„Стига с този манталитет по тодорживковски”, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!