Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Митов: Въпрос на време е Грузия да стане членка на НАТО

OFFNews 26 февруари 2015 в 14:44 2436 3

министър Даниел Митов

Грузия може да разчита пълна подкрепа на България по пътя на европейска и евроатлантическа интеграция.

Това заяви външният министър Даниел Митов на днешната си среща в София с делегация, водена от председателя на парламента на Грузия Давид Усупашвили.

По време на срещата министърът каза още, че за страната ни Грузия е част от Европа. Той потвърди и подкрепата на България за стремежа на Грузия за членство в НАТО, като изрази увереността си, че това е въпрос на време.

"Трябва да продължим да работим в тясно сътрудничество, за да разширим инструментите и механизмите, чрез които можем да оказваме експертна помощ и да споделяме своя опит", каза още Митов.

Той даде висока оценка за действията, които Грузия е предприела за либерализиране на визовия режим. Това ни дава основания да очакваме, че на предстоящата среща на върха в Рига Грузия ще се доближи до възможността за безвизови пътувания, обясни министърът.

Усупашвили от своя страна благодари за последователната подкрепа на България:

"Грузинският народ цени тези жестове на приятелство и подкрепа и вярвам, че нашите отношения ще продължат в тази посока, подчерта той. За нас европейската интеграция не е просто политически избор, а културен избор, част от националната ни идентичност", каза председателят на парламента на Грузия.

Сред другите теми на разговора между Митов и Усупашвили бяха още ситуацията в Украйна и отношенията с Русия, сигурността в региона, заплахата от международния тероризъм, включително и Ислямска държава.

Даниел Митов и Давид Усупашвили потвърдиха отличните двустранни отношения, като подчертаха, че съществува все още неизползван потенциал за тяхното разширяване и задълбочаване. Те се съгласиха, че е необходимо договорно-правната база между двете страни да бъде актуализирана и допълнена.

Възможни сфери на сътрудничество между двете страни са енергетиката, културата, науката и образованието, транспортът, селското стопанство и регионалното развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews