Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мандатът на Ципрас зависи от референдума на 5 юли

ОFFNews 01 юли 2015 в 20:03 8173 33

Алексис Ципрас.

Премиерът на Гърция Алекси Ципрас направи обръщение към народа си, в което потвърди, че на 5 юли ще се проведе референдум за приемане или отхвърляне на условията на еврогрупата, като за пореден път призова да се гласува с "не", предаде сайтът "ГР Репортер", където може да следите на живо случващото се в южната ни съседка.

Обръщението му закъсня с час и половина от предварително обявения час. В него той обвини кредиторите за затварянето на банките в страната и въвеждането на капиталов контрол, но успокои гражданите, че заплатите и влоговете им са гарантирани.

Според Ципрас преговорите за решаване на финансовата криза продължават и добави, че негативният вот на референдума не означава разрив с Европа и излизане от Еврозоната. Въпреки това не каза нищо относно информацията, че е изпратил писмо до кредиторите, в което се съгласява с предложенията им, като се изключат някои малки корекции.

"Ние искаме да се избегне риска за Гърция за постигане на по-добро бъдеще за страната ни. Оставаме на масата за преговори. Ако днес Еврогрупата ни даде положителен отговор, веднага ще продължим напред", заяви той.

Ципрас направи важното уточнение, че резултатите от референдума ще му позволят да продължи мандата си.

"След насрочването на референдума получихме по-добри предложения. Никога не съм очаквал демократична Европа да се обяви срещу организиране на референдум. Истински срам е, че ни бяха затворени банките, само заради това, че позволихме на народа да каже какво мисли", смята той.

Междувременно колективните органи на областните управители и кметовете, Общогръцката конфедерация на съюзите на земеделските кооперативи, Гръцкият съюз на вносителите, производствени и земеделски организации и личности от всички сфери на обществения живот сформираха комисия в подкрепа на положителния вот на референдума.

Днес рано сутринта гръцкото правителство потвърди, че е изпратило на кредиторите ново предложение, включващо серия корекции на предложението на ЕС. В писмото до Брюксел Ципрас обяснява, че приема повечето условия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, но иска да се наложат някои корекции.

Сред тях са запазване на специалната 30-процентна отстъпка за гръцките острови, много от които се намират в отдалечени и трудни за снабдяване райони. Освен това Ципрас настоява още да се забавят част от пенсионните реформи.

Гръцкият премиер бил готов и да отмени насрочения за неделя референдум, ако предложенията му бъдат приети и се стигне до споразумение.

В писмото гръцкият премиер настоява социалните добавки за бедните пенсионери да бъдат намалявани постепенно до края на 2019 г., което е доста по-голям период от предложенията на кредиторите.

Ципрас настоява отрязването на разходите за отбрана да се случи до 2017 г., а не до края на тази година, каквото е искането на ЕС. 

Днес Ангела Меркел заяви, че "няма да има нови преговори за спасителна програма за Гърция преди провеждането на референдума".

"Вратата за преговори с Гърция остава отворена, въпреки че гръцкото правителство не е изпълнило своите задължения. Трета спасителна програма обаче не може да се обсъжда без одобрението на Бундестага, Европа е силна. Останалите 18 държави в еврозоната не трябва да се притесняват за гръцките проблеми", подчерта Меркел.

По думите ѝ настоящата ситуацията е голямо предизвикателство, но гръцкият народ е този, който ще пострада най-много, а еврозоната няма да бъде засегната.

"Не става въпрос за няколко милиарда евро - това е фундаментално по отношение как ЕС може да остане конкурентен в света", подчерта Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews