Македонският опозиционен лидер на спешна совалка при Борисов

OFFNews 29 май 2015 в 11:30 5727 6

Борисов се срещна с опозиционния македонски лидер Заев

Премиерът Бойко Борисов прие днес лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев. 

На срещата са присъствали още министърът на външните работи Даниел Митов и Янаки Стоилов от "БСП лява България", съобщи "Фокус".

Мястото ни е в ЕС и НАТО и се опитваме да намерим решение на кризата, която засяга не само Македония, но и целия регион. Това каза лидерът на опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Македония има подкрепата ни за присъединяване към ЕС и НАТО. Много държим по демократичен път да бъде решена политическата кризата, категорично против сме всякакви изказвания за федерализация на Македония, каза след срещата Борисов. 

„Държим управляващите и опозицията да намерят общ език, какъвто Европа изисква. Не се месим във вътрешните работи на страната, но ни притеснява, че там има политическа криза и то на нашата граница и то с един народ, който е най-близък на България. Направихме срещата и с българската опозиция, за да покажем, че в България не се делим на леви и десни, когато става въпрос за такива проблеми", заяви премиерът Бойко Борисов.

Заев обясни, че е информирал Борисов за ситуацията в Македония и кои са начините за решаването на кризата. 

"Мястото ни е в ЕС и НАТО и с европейските институции се опитваме да намерим решение на кризата, която засяга не само Македония но и целия регион", каза Заев. 

Нашето искане е да се състави служебно правителство по примера на България и в рамките на 6-9 месеца Македония да се подготви за парламентани избори, допълни той. 

"Вече започнахме разговор в Македония. Във вторник еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан ще е в страната и заедно ще се опитаме да влезем в преговорите", обясни Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови