МО отрече твърденията, че се извършва мобилизация на войски

OFFNews 28 януари 2015 в 17:19 5701 4

МО отрече твърденията, че се извършва мобилизация на войски

България и Министерството на отбраната не мобилизират войски, нито подготвят война срещу която и да е държава.

Това се казва в съобщение на Министерството на отбраната по повод твърденията на лидера на "Атака" Волен Сидеров за това, че Областните военни отдели в страната са започнали връчването на повиквателни заповеди за мобилизация. Телевизия "Алфа" снощи показа репортаж с твърдения на хора за това, че са били привиквани във военните отдели на различни места в страната. 

Според министерството в изказването и изводите на Сидеров няма нищо вярно. В съобщението се казва: 

Съгласно Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България и Наредба за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време, приета с ПМС №167/30.07.2012 г. на военен отчет подлежат всички български граждани преминали военна подготовка (бивши кадрови войници, сержанти и офицери, граждани отбили наборна служба и такива, които са изявили желание да придобият начална военна подготовка). Те участват в окомплектоването на военновременни формирования, съгласно закона. Централното военно окръжие и неговите структури в страната извършват периодично актуализация на списъците за окомплектоване и това е причината да са изпращани повиквателни заповеди до български граждани, които имат военна подготовка.

Проверката на списъците на ангажираните във военновременните формирования хора се налага заради отпадане по различни причини (болест, напускане на страната за дълъг период от време, гледане на дете до 3 г., навършване на пределна възраст за служба в запаса, промяна на постоянния им адрес и др.). В тези случаи структурите на Централно военно окръжие връчват повиквателни на други запасни, които отговарят на условията. Това е ежедневна дейност, която се организира и изпълнява в мирно време, съгласно изискванията на Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Междувременно днес правителството взе решение български военни да могат да бъдат на служба в международни организации, разположение на територията на страната. 

Решението идва само седмица след посещението на генералния секретар на НАТО у нас Йонс Столтенберг. След срещата си с президента Росен Плевнелиев той обяви, че на територията на България ще бъде изграден команден център на НАТО. Алиансът ще разположи и многонационален контингент на наша територия.

Към момента не е ясно къде ще бъде разположен въпросният команден център. Като подходящо място се сочи Шабла, където ще бъде изградена и военна база. Нейната задача ще бъде охраната на изнесения команден щаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови