МО: Кремъл води хибридна война с България

OFFNews 26 март 2015 в 09:56 4707 28

МО: Кремъл води хибридна война с България и манипулира общественото мнение чрез дезинформация

Русия води активна политика на хибридна война в България като използва похвати за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании и медийна манипулация в контекста на войната в Украйна.

Тази констатация е записана в доклад на Министерството на отбраната за състоянието на Въоръжените сили за 2014 година, който беше приет на заседанието на правителството в сряда. 

"Незаконното анексиране на Крим от Русия и систематичните дестабилизиращи действия на Москва в източните части на Украйна, включително проникването на хиляди руски военнослужещи на украинска територия, оказваната подкрепа за сепаратистите в Донбас и провеждането на информационни кампании и кибератаки са нагледен пример за същността и проявленията на тази нова форма на водене на война", се казва в доклада, цитиран от в. "Сега".

В него се предупреждава, че "за постигане на политически цели могат да се използват икономически и търговски инструменти".

"Кризата в Украйна е пример за нарастващата уязвимост на държавите, когато инструментите на "хибридната война" се използват ефективно за постигане на политически цели. Безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.", е записано още в документа.

Това е вторият официален документ на МО през последните месеци, в който се обвързва кризата в Украйна с водената у нас пропаганда. Първият - "Визия 2020", беше изготвен от служебния министър Велизар Шаламанов през лятото и предизвика скандал в правителството, тъй като София директно обвини Москва в информационна война. По-късно документът беше редактиран, като от него отпадна информационната война като заплаха от Москва, но в употреба бе вкарана "хибридната война". След намесата на тогавашния служебен премиер Георги Близнашки, тонът на стратегията беше смекчен и Русия не се посочваше пряко като заплаха за сигурността на България.

В доклада е отчетена още и заплахата от тероризъм, особено след влизането на бежанци в България. За първи път се говори и за заплаха от екстремистки действия от групировки, изповядващи крайнолеви и крайнодесни идеологии. "Потенциален риск от ново терористично нападение на наша територия продължи да съществува след включването на военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС", се казва в документа.

В подобен стратегически документ, приет от Кремъл в края на 2014 година, се отбелязва, че основна заплаха за сигурността на Русия е НАТО. Руската Федерация смята за опасно приемането на нови членове в алианса, които граничат с територията ѝ. Според документа като заплаха се възприема и разполагането на чуждестранни войски в близост до Русия, включително и в акваторията на Черно море, а също и "териториалните претенции към Руската Федерация и нейните съюзници, намесата във вътрешните им работи", разширяването на противоракетния щит на НАТО на територията на Европа, усъвършенстването на високотехнологичните оръжия.

В руската визия за сигурността информационната война също е отбелязана като заплаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews