МВР предлага ромите от Гърмен да се настанят в училище в съседно село

OFFNews 01 юли 2015 в 14:58 4234 7

МВР предлага част от ромите от Гърмен да бъдат настанени в училище в съседно село. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова на заседание на комисията по вътрешна сигурност в парламента.

Става въпрос за училище в с. Осиково, уточни Бъчварова.

Там обаче местното население вече се е вдигнало на протест, но това е така, защото местната власт не е направила всичко възможно, за да им разясни, че става въпрос за временна мярка, каза тя.

Не виждам какво повече можем да направим като изпълнителна власт, коментира министърът.

Разрушаването на незаконните постройки в Гърмен започна преди дни, а следващият етап ще бъде на 13 юли, когато ще бъдат съборени още две незаконни постройки. 

Жителите на квартал "Кремиковци" в Гърмен поискаха помощ от премиера Бойко Борисов и настояха за отсрочка, за да узаконят къщите си или да намерят къде да живеят. 

По-рано днес от Българския хелзинкски комитет обявиха, че "оставянето на семейства без покрив в Гърмен е расистка акция, която нарушава три международни договора, заради което страната ни може да бъде съдена".

Част от мерките, които МВР прилага за справяне с битовата престъпност по местата с преобладаващо ромско население, е увеличаване на щатовете по места. Освен това министерството смята да назначи и хора от ромския етнос като помощник-инспектори. Засега тази идея среща трудности, защото МВР трудно успява да подбере хора с чисто съдебно минало и образование. Въпреки това амбицията на вътрешния министър е някои от тези хора да бъдат обучени и дори да бъдат изпратени в Академията на МВР. 

Според анализа на МВР критичните точки с етническо напрежение има на местата, където ромската престъпност е най-ниска.

Пилотно в Бургас ще бъде изграден полицейски участък в ромския квартал "Меден рудник". Ако моделът се окаже ефективен, той ще бъде приложен и на други места. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews