Лукарски: Пресилено е прокурорът да може да спира сделки

Мира Даскалова 01 април 2015 в 21:30 2606 4

Божидар Лукарски

Излишно и пресилено е прокуратурата да може да спира сделки. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в ефира на bTV по повод поправката в закона, с която се дава право в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник да може да спре сделка за срок от 48 часа.

Аз лично, като юрист, мисля, че минаваме в една друга крайност. Излишно е, да не кажа противоконституционно, прокуратурата да се намесва в едни гражданско-правни отношения, подчерта Лукарски. 

Той благодари на НАП, че запорира шест компании, контролирани от Цветан Василев, за които беше обявено, че са придобити от LIC33 за едно евро - БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, "Гарб" и "Фърст диджитал".

Икономическият министър допълни, че "Дунарит" продължава да работи въпреки запора от страна на НАП. 

И запорирането на акциите на Дунарит от страна на НАП и действията на междуведомствения съвет към министерството към Министерския съвет всъщност целеше единствено финансовата сигурност на предприятието. По никакъв начин не застрашаваше производствената му дейност. И към днешна дата предприятието работи, произвежда и изнася, разясни министър Лукарски.

Слуховете, че министъра на образованието професор Танев и този на отбраната Ненчев ще бъдат уволнени заради негативни настроения срещу тях в Реформаторския блок са абсолютна партенка. Имахме събрание миналата седмица, няма такива настроения, допълни още министърът.

"От Реформаторския блок подготвяме списък на назначенията и уволненията по времето на правителството на Орешарки. Да не се учудят някой, ако назначенията на СДС се окажат по-малко от тези на елита на БСП от Кюстендилка област например. Ще направим и за нашите, за да сравним".

Така Лукарски коментира обвиненията на Мая Манолова, че РБ провежда модела "СВОЙ" в кадровата политика на правителството "Борисов-2" и преяжда с власт. Той допълни, че не било удачно социалистката да използва трибуната на Народното събрание за ПР акции.

Става дума за уволнения в Агенцията за малки и средни предприятия. Това е агенция и има изпълнителен директор, който провежда кадрова политика, това си е решение на Захариева. Уволнената госпожа е уронвала престижа на институцията и затова е освободена, обясни той и допълни, че Зхариева не е член на СДС, каквито бяха слуховете. 

Лукарски добави още, че уволнената е била в конфликт на интереси, тъй като съпругът й работел в същия ресор.

Хората, които съм назначавал, имат и съответната експертиза за постовете, които заемат. Неслучайно от РБ и аз, като лидер на СДС, сме казали, че сме подготвени да управляваме, имаме кадри, които са подготвени да заемат важни експертни длъжности, похвали се икономическият министър.

Лукарски отрече Реформаторите да са назначавали хора без конкурс на важни места в управлението и допълни, че е пуснал конкурси за всяко място, което се изисква да бъде запълнено по този начин.

Министърът поиска органите да работят по-бързо след взрива в Иганово. 

Аз съм на страната на работниците. След взрива все още не е разчистено. В резултат на това 600 души не са допуснати до работните им места, което води до материални щети за ВМЗ Сопот. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови