Кунева се жалва на Борисов, че партията ѝ няма областен управител

OFFNews 26 ноември 2014 в 18:35 6270 22

Меглена Кунева

Председателят на "Движение България на гражданите" и вицепремиер Меглена Кунева се жалва на Бойко Борисов, че от нейната партия няма назначен нито един областен управител. Това стана ясно от разпространена от пресцентъра на Министерски съвет стенограма на обсъждането на новите назначения в областните управи.

Бяхме предложили кандидат, специално за София, напомня Кунева на Борисов и отбелязва, че от петима назначени областни управители от квотата на Реформаторския блок няма нито един от "Движение България на гражданите".

Специално аз, Реформаторския блок го приемам като единен субект, отговаря ѝ Борисов.

Публикуваме разпространената от пресцентъра на Министерски съвет стенограма без редакторска намеса:

Точка 27
Проект на Решение за освобождаване и назначаване на областни управители

БОЙКО БОРИСОВ: Освобождаваме Димитър Стойчев Димитров от длъжността областен управител на Област Благоевград, Павел Маринов Маринов от длъжността областен управител на Област Бургас, Георги Василев Камарашев от длъжността областен управител на Област Велико Търново, Кръстьо Петров Спасов от длъжността областен управител на Област Видин, Венцислав Велков Василев от длъжността областен управител на Област Враца, Лиляна Методиева Хранова-Петкова от длъжността областен управител на Област Габрово, Недко Кирчев Марчев от длъжността областен управител на Област Добрич, Бисер Каменов Николов от длъжността областен управител на Област Кърджали, Иван Маринов Каракашки от длъжността областен управител на Област Кюстендил, Милко Недялков Недялков от длъжността областен управител на Област Ловеч, Нина Пламенова Петкова от длъжността областен управител на Област Монтана, Иван Георгиев Йорданов от длъжността областен управител на Област Пазарджик, Бойка Павлова Петрова от длъжността областен управител на Област Перник, Бойко Владимиров Балтаков от длъжността областен управител на Област Плевен, Илиян Василев Драмалиев от длъжността областен управител на Област Разград, Симеон Ненов Иванов от длъжността областен управител на Област Русе, Валя Радева Радева от длъжността областен управител на Област Сливен, Димитър Йовчев Кръстанов от длъжността областен управител на Област Смолян, Росен Малинов Малинов от длъжността областен управител на Област София, Юлиян Атанасов Леков от длъжността областен управител на Софийска област, Димитринка Маркова Петрунова от длъжността областен управител на Област Стара Загора, Севда Лазарова Ерменкова от длъжността областен управител на Област Търговище, Петко Грудов Шаренков от длъжността областен управител на Област Шумен и Николай Димитров Пенев от длъжността областен управител на Област Ямбол.
Назначаваме: Бисер Николов Михайлов за областен управител на Област Благоевград, Вълчо Иванов Чолаков за областен управител на Област Бургас, Пенчо Стоянов Пенчев за областен управител на Област Велико Търново, Момчил Викторов Станков за областен управител на Област Видин, Малина Иванова Николова за областен управител на Област Враца, Николай Цветанов Сираков за областен управител на Област Габрово, Маргарита Станчева Новоселска за областен управител на Област Добрич, Илия Сотиров Илиев за областен управител на Област Кърджали, Виктор Томов Янев за областен управител на Област Кюстендил, Мадлена Цветанова Бояджиева-Ничева за областен управител на Област Ловеч, Ивайло Иванов Петров за областен управител на Област Монтана, Трендафил Ангелов Величков за областен управител на Област Пазарджик, Ирена Любенова Соколова за областен управител на област Перник, Ралица Трилкова Дорева за областен управител на област Плевен, Петър Стоянов Василев за областен управител на Област Разград, Стефко Димитров Бурджиев за областен управител на Област Русе, Димитър Петров Сяров за областен управител на Област Сливен, Недялко Живков Славов за областен управител на Област Смолян, Веселин Малинов Пенев за областен управител на Област София, Росица Иванова Тодорова за областен управител на Софийска област, Георги Василев Ранов за областен управител на област Стара Загора, Светлин Иванов Бонев за областен управител на Област Търговище, Донка Димитрова Иванова за областен управител на Област Шумен и Димитър Ангелов Иванов за областен управител на Област Ямбол.
Госпожа Кунева.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Господин премиер, колеги, очевидно това беше една сериозна политическа работа, която се извърши, за да се стигне до този списък с хора. Сигурна съм, че всички кандидати имат своето предимство и своята тежест. Аз, като хора подкрепям всички, но имаме основание да кажем, че специално в Реформаторския блок, знам, че това е коалиция с по-различна вътрешна динамика, че моите колеги са притеснени, че вчера до последно е имало други предложения.

Накратко, с неудобство, че ще трябва да формулирам квотният принцип, но 5 областни управители за Реформаторския блок е чудесно постижение. Аз искам да Ви благодаря най-напред от името на Реформаторския блок за това наистина коректно и чудесно поведение. Само че вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ – областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС – предложения – Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва „България на гражданите“. Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София…

Съжалявам, че връщам темата към това, господин премиер, аз не съм Ви притеснявала лично за това, нито госпожа Бъчварова, но имам задължението да предам, от една страна благодарности от Реформаторския блок, от друга страна – да изкажа известни притеснения за това, че всички партии трябва да видят представителство.

БОЙКО БОРИСОВ: В случая всичко това, което казвате е така – има коалиционни споразумения, има си режим на действия във всяка една партия. Специално аз, Реформаторския блок го приемам като единен субект и когато ми се дадат кандидати, затова и с 15 дни близо се забавихме до назначаването на областните управители, не искам да прехвърлям тежестта към вицепремиера Бъчварова, защото тя водеше всичките преговори, би било ми по-лесно и по-изгодно, но в случая се съобразявам с първите Ваши думи, което беше, че всички те са прекрасни хора и предлагам да спрем до тук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни.

Повярвайте ми, в нашата партия ГЕРБ също има много хора прекрасни, които не са посочени. Нека тези хора покажат качества, нека се справят с работата, аз съм Ви казал и друг път – на първата година започва да се говори за ремонт на кабинета, винаги се правят ремонти, няма как едни ще теглят много напред, други като изостават – ще бъдат сменяни.

Така че предлагам, за да не ми прехвърляте отговорности, които не са мои, в противен случай би излязло, че аз по някакъв начин се намесвам в Реформаторския блок (което, пази, Боже, да си го помисля дори!), затова – дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предаден ми е, разписани са. Петнадесет дни ви беше достатъчно да се оправите с тази работа. Щях, кълна се, да се съобразя с Вас, ако бяхте казали: „За този човек аз не съм съгласна, защото не е прекрасен човек, или не е добър човек, или има еди какви си…“. Щом сме съгласни, че са добри – моля те, приеми ги, да вървим напред, защото иначе ще превърнем Министерския съвет в разговор, който не е наша работа, на останалите министри да се интересуват кой от кого е предоставен. Ако се обърна към госпожа Танева в момента с назначението на областен управител в Сливен, искам да й видите физиономията само каква ще бъде. Но това мен не ме касае. Дадени са ми имената. Така както и от АБВ имат в Пазарджик областен управител… Толкоз. Хубав – лош, вървим напред, важното е администрациите да работят.

Приемаме тази точка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!