Кунева на война срещу общински съветници, архитекти и директори на болници

ОFFNews 23 май 2015 в 10:01 5229 11

Меглена Кунева.

"Законът за предотвратяване на корупцията по високите етажи не оставя вратички. Колкото лица, заемащи висши публични длъжности, бъдат уличени в конфликт на интереси и корупционно поведение, толкова ще бъдат наказани", заяви Меглена Кунева пред БНТ.

Тя обясни, че законът предвижда създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще сложи край на правените досега формални и нямащи последствия проверки на декларациите за имущественото състояние на политиците и висшите етажи на администрацията.

Новият орган ще има много повече правомощия и ще проверява много повече лица и обстоятелства. Сред новите лица, които ще подлежат на проверки, Кунева посочи главните архитекти на общините, общинските съветници и директорите на държавните болници.

По думите й вече ще се проверяват и съмнителни обстоятелства като скъпи коли, дадени за ползване с години от приятели, наеми, които не отговарят на реалните цени или прекалено бързо изплатен кредит с темпове, които не отговарят на доходите на лицата.

Тя беше категорична, че законът използва опита на румънската и полската система, но е създаден, за да свърши българска работа и да реши български проблеми. По думите й обаче единствената гаранция за успех е той да бъде прилаган със сила. Тя посочи, че това ще бъде основната й задача.

Според Кунева съдебната реформа може да стане факт през промени в Конституцията, за да не може произволно след това да се променя закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!