Кунева: Срещу корупцията трябват конституционни промени

Ивайло Анев 25 май 2015 в 15:02 3219 5

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Вицепремиерът Меглена Кунева

Трябва да се обмислят промени в Конституцията и заради борбата с корупцията, за да може да се отзовават изборните длъжности, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по повод внесения за обществено обсъждане Закон за предотвратяване на корупцията по високите етажи.

Тя посочи, че към момента е възможно да се освобождават от длъжност лицата, които са назначени, в това число министрите, директорите на агенции или директорите на дирекции по министерствата, но има законов вакуум по отношение на изборните длъжности като депутати, кметове и общински съветници.

По думите ѝ този вакуум може да стане с промени в основния закон. Кунева посочи, че като член на Министерския съвет тя не може да внесе текст за поправки в Конституцията, но беше категорична, че ако депутатите искат закона и въобще борбата с корупцията да проработят, то такава промяна трябва да се случи.

Кунева беше категорична, че законът е взел и адаптирал примера на много страни, които са белязали успехи в борбата с корупцията. По думите ѝ анонимните сигнали са общоприет метод. Тя беше категорична, че те ще се разследват, само ако има достатъчно доказателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови