Кунева: Не съм се срещала с Борисов

Ивайло Анев 21 август 2014 в 08:12 3358 6

„Не съм имала срещи с лидери извън „Реформаторския блок”. Чувала съм се с г-н Борисов след евроизборите, когато той се обади, за да ме поздрави за спечеленото място в европарламента”, това заяви днес Меглена Кунева.

"Нямам нищо против с кого се вижда г-н Радан Кънев. Но за себе си мога да ви гарантирам, че не се срещам с никого. Има органи в Реформаторския блок и в Движение България  гражданите (ДБГ), които вземат политическите решения и аз ги спазвам, добави Кунева.

По въпроса за коалиция с ГЕРБ Кунева предложи германския модел – след изборите да се направи допитване до избирателите си дали искат коалиция с Бойко Борисов.

На въпрос защо тогава има намеци за тайни срещи, Кунева отвърна, че утре можело да се окаже, че дори нямало намеци. "Решенията в Реформаторския блок се взимат от Изпълнителния съвет и от Гражданския съвет", повтори тя. И отрече Иван Костов да има влияние върху политическия курс на Блока.

Според Кунева преди изборите обещания за коалиции не се правят. Причината – първо избирателят трябвало да каже какво доверие дава, защото е различно да имаш 4% или 10%, подчерта лидерът на ДБГ. Кунева посочи, че най-вероятно ГЕРБ ще спечели, но трябва да се види дали ГЕРБ ще иска да управлява.

"За мен не е правилна позицията на г-н Борисов да не управлява, ако няма пълно мнозинство", подчерта Кунева. И добави, че чак ако ГЕРБ покани Реформаторския блок, в случай че Блока е в парламента, тогава ще се решава. Естественият ни партньор е вдясно, където е ГЕРБ, но това не става безусловно – имаме програма и точки от нея, по които не отстъпваме.

Няма да се кандидатирам за лидер на Реформаторския блок. Ще имаме кандидат, който да участва във вътрешния избор, но тепърва ДБГ ще го изберат от редиците си, увери Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews