Кристалина Георгиева обеща нулева толерантност за измамите с европари (обновена)

ОFFNews 02 октомври 2014 в 07:00 2849 10

Кристалина Георгиева

Избиране на европейски прокурор и нулева толерантност за измамите с европейски средства. Това обеща по време на изслушването си пред Европейския парламент кандидатът за еврокомисар по данъчната политика и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Измамите с европейски средства са посегателство не само срещу всяка държава в ЕС, но и срещу целия европейски проект. Затова трябва да заложим на нулева толерантност, за да се сложи край на кражбата на европейски средства, посочи Георгиева, като предложи и избирането на европейски прокурор за целта. 

Прозрачността е най-добрият начин, по който можем да защитим парите си от злоупотреба. Дори да има голяма корупция, този подход показва добри резултати. Институциите в ЕС са прозрачни, но трябва да намерим начин да покажем тази прозрачност, затова едно от първите неща, които ще направя е, това информацията да стане по-достъпна, коментира Георгиева.

Трябва да се проследи какво постигаме с всяко изразходвано евро – как помагаме на нашите икономики, има ли достатъчно добър контрол, защитени ли са тези средства от измами, допълни тя.

В отговор на въпрос за измами в кръговете на Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ) Кристалина Георгиева заяви, че Службата трябва да остане независима и затова не възнамерява да се меси в работата й. Ще внимавам много какви са моите компетенции, защото ако не защитаваме независимостта на ОЛАФ, ще сме в много лоша позиция.

Кристалина Георгиева обясни, че е необходима актуализация на бюджета на ЕС. Няма как да направим бюджет за 7 години и да не се върнем, за да го променим, тъй като живеем в много динамичен свят.

В рамките на бюджета е много важно да разчитаме на резултатите, а не на предварително заложеното в бюджета, да се види как се изпълняват предварително зададените норми и след това да се намалят грешките, да се наложи ефективен контрол и да се обясняват по-добре правилата, за да бъдат разбрани. Няма как правилата да бъдат изпълнявани, ако не са разбрани преди това, коментира Георгиева. 

Един от основните приоритети според Георгиева е изплащане на задълженията от 23 млрд. евро, които има ЕС.

По думите й трябва да се набляга на работата по проекти с множествени задачи и ползи, за да станат по този начин по-ефективни. 

Като друг свой приоритет Кристалина Георгиева посочи равенството между половете, като обеща до края на своя мандат да има 40% жени на средни и високи позиции в ЕК. 

Сред приоритетите си Георгиева посочи и промените в климата. 

Аз съм убедена, от професионална гледна точка и на база на опита си като комисар, че промени в климата има и борбата срещу тези промени е една от най-важните борби, с които трябва да се заемем, коментира тя. 

По повод проблема с незаконните имигранти в ЕС Георгиева коментира, че е важно да се разбере каква е целта на идването на тези имигранти в Европа и да се концентрираме върху това, което се случва в страните, от които идват те. Смятам, че работата на политиците е да работят за предотвратяването на конфликти и разрешаването на конфликти. Трябва да се погрижим и за това какво да се прави с хората, които вече са в Европа.

На въпрос за причините да бъде избрана за зам.-председател на ЕК Георгиева отговори, че една от основните причини е нейната независимост от политически партии. 

Доказала съм, че съм независима и не вземам нареждания от никого. Вземам присърце интереса на хората и работя много усърдно, подчерта тя. 

Очаквам тези 5 години да работим съвместно. В мое лице ще имате партньор. Искам да изпратя послание евродепутатите – да изразя благодарност, не само защото ми отделихте от вашето време, но и защото в нашето общуване днес оставам с впечатлението, че това, което ни обединява, е, че можем да направим нещо повече за Европа и европейските граждани. Гледам на себе си като служител на гражданите и работя най-добре с отворено сърце и отворен ум.

Кристалина Георгиева отговори на 44 въпроса на трите комисии – бюджетна комисия, комисия за бюджетен контрол и правна комисия. Георгиева отговори писмено на предварително зададени въпроси, като обеща писмени отговори и на част от въпросите, които й бяха зададени в залата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!