Костов: Точно преди Коледа ще бъде най-тежко за България

Offnews 28 август 2014 в 08:35 14727 43

Иван Костов

Между 27 ноември и 20 декември ще бъде най-тежкия момент за България. Точно преди Коледа ще бъде изключително тежък момент за хората. Точно тогава ще изхвърчи шейната, която всички очакват да стигне края на склона.

Това каза в ефира на bTV бившият председател на ДСБ Иван Костов. Той коментира финансовото състояние на държавата и рисковете пред банковата система.

Костов не обясни каква криза очаква около Коледа. Той обаче смята, че не е ясно как ще изглежда следващият кабинет. Според него не е ясно и дали ДПС ще са отново в управлението. 

Бившият лидер на ДСБ обясни, че служебният финансов министър е прав, че трябва да има актуализация на бюджета, но в същото време държавата не се нуждае от нов заем от 6 млрд. лв., каквато теза изрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "За Бойко Борисов е извинително да говори така, но около него има хора, които разбират", обясни Костов. 

Според него правилното послание на политиците в момента, за да се мине през кризата, е да бъдат направени няколко стъпки: веднага да бъде избран нов управител на БНБ; веднага да бъде актуализиран бюджетът; БНБ, ако успее да се договори с оздравителите на банката, да го направи още дори преди да се състави новото Народно събрание.

По думите му има хора, чиито интереси са КТБ да бъде разграбена. Той обеща, ако това се случи, да посочи виновниците. Той каза още, че има два плана за оздравяване на банковата група около Цветан Василев.

"Ако е вярно, че са дошли инвеститори от Виена, които са заявили готовност да оздравят банката с 1 млрд. евро, това означава, че още сега трябва да се влезе в преговори с този фонд, но без участие на правителството. Възможно е банката, при наличие на този милиард, да бъде оздравена без участие на правителството и БНБ. Ако няма такъв милиард, тогава българската държава и БНБ могат да спасят банката с много по-малко пари от 3.5 млрд. лв., които ще трябва да налеят при ликвидация", обясни Костов.

По думите му това е решението за възстановяване на ликвидния баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври.

"Разбира се, че ще питат мен", така бившият политик отговори на въпрос защо точно към него трябва да бъдат отправени питанията за оздравяване на КТБ, след като беше обвинен в конфликт на интереси заради вложенията му в банката на Цветан Василев. "В ръцете ми са загинали 14 банки. Знам как бяха разграбени. Успял съм да оздравя няколко банки, които в момента са гръбнакът на българската финансова система. Загрижен съм за всички банки, защото това е делото на живота ми. Оздравяването на финансите на държавата е моят венец. Моят личен интерес е защитен напълно от държавата, дори и в случай на ликвидация на банката", обясни той. 

Според него в банката няма дупка и много малко хора са в състояние да прочетат анализа за оздравяване на КТБ. "Ако от прокуратурата искат да обвинят определени лица, за това че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода. Тези кръгове, които атакуват банката, казвам на тези хора: ако се сбъднат рисковете, аз ще кажа персонално имената на виновните на всички онези гневни хора, ако те допуснат тези рискове да се случат. Който заплашвам, той си знае", каза още бившият син лидер.

Той посочи, че атаките срещу банката идват от хората, които искат тя да бъде затворена.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!