Комисията "КТБ" изслушва шефа на ДАНС

OFFNews 21 април 2015 в 07:47 4739 2

Комисията КТБ изслушва шефа на ДАНС

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще бъде изслушан за втори път във временната парламентарна комисия, която проучва действията на държавните институции по случая с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Очаква се депутатите да получат информация за това как е действало контраразузнаването, за да предотврати източването на банката и установени ли са финансови измами.

Заседанието на комисията ще бъде закрито, тъй като докладите на ДАНС по казуса са секретни. Очаква се този път с Димитър Георгиев в комисията да дойдат и служители на ДАНС, отговорни за борбата с финансовите измами.

При първото му изслушване шефът на ДАНС докладва за работата за осигуряване на финансовата стабилност на страната ни от 2009-а до 2014-а година.

В парламентарната комисия вече беше изслушан управителят на БНБ Иван Искров. Той заяви, че до поставянето на банката под специален надзор, не е имало сигнали за проблеми. В същото време квесторите, които след това бяха сменени с временните синдици, докладваха за схеми, при които с нов кредит от банката се покрива стар, чрез което се е отворила част от капиталовата дупка в КТБ.

Междувременно мажоритарният акционер на КТБ Цветан Василев заявява, че е предупредил редица високопоставени личности за предстоящата атака срещу банката. Василев обвини БНБ и прокуратурата, че са довели банката до фалит. От БНБ обаче са категорични, че са спазвали българското и европейското законодателство при всяко свое решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!