Коларова проверява поръчки на училища и МОН за милиони левове

Александра Маркарян 22 август 2014 в 17:15 4846 1

Румяна Коларова

Снимка БГНЕС

Румяна Коларова

Служебният министър на образованието Румяна Коларова разпореди проверка на обществени поръчки и договори на училища и МОН за милиони левове.

Една от проблемните поръчки е за изграждането на платформа за електронно обучение, пусната от МОН на 29 април 2014 г. Въпреки че все още няма ясна нормативна уредба за електронното обучение и електронно учебно съдържание, държавата е на път да даде 7.2 милиона лева за създаването и внедряването в училищата на платформа за електронно обучение.

Друга проверявана поръчка е за доставка и гаранционен сервиз на компютърна и периферна техника и системи и решения за видео наблюдение и сигурност, пусната на 18 юни, също по времето на кабинета "Орешарски", в който министър на образованието беше проф. Анелия Клисарова. Тя е за 15 милиона лева.

И срещу двете поръчки реагира Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) чрез писмо, изпратено до бившия премиер Пламен Орешарски. Председателят й Петър Иванов заявява, че част от условията са дискриминационни по отношение на изискванията към кандидатите, което "ограничава свободната конкуренция и създава предпоставки за корупция".

"Тези изисквания са обект на обжалвания на отделни фирми пред съответните съдебни институции, което води до отлагане на процедурите и в някои случаи до неосъществяването им, съответно реален риск от загуба и/или отказ на финансиране от европейските съобщностни фондове", пише още той.

Иванов е категоричен, че в техническите задания са допуснати "груби грешки, които водят до странни критерии за оценка на техническите оферти на кандидатите и будят подозрения за корупция". Така зададените критерии изключват възможността утвърдени български и чуждестранни ИТ компании да кандидатстват по проектите.

"Като следствие се създава впечатление за недобросъвестно изразходване на огромни суми от държавния бюджет и европейки съобщностни фондове за изпълнението на проекти, чиято крайна цел или ефективност са неясни и неадекватни", се казва още в писмото му.

Сред проверяваните договори има и такъв от 2012 година за доставка на мебели за училищата. Договорът е по рамково споразумение с фирма "Никром-тръбна мебел" и срещу него има възражение от конкурентна фирма заради факта, че съгласно договора училищата са длъжни да поръчват мебели само от "Никром-тръбна мебел". По всяка вероятност МОН ще децентрализира поръчките и училищата сами ще могат да избират откъде да поръчват мебели. Бюджетът на Министерството по тази програма за тази година е 5 милиона лева.

Сред "странните" договори, които се проверяват Коларова откроява и поръчка за финансиране на ремонт на тоалетни в едно училище - директорът поискал 20 000 лева, а му били отпуснати 70 000 лева.

Друго училище пък получило двукратно финансиране за една и съща дейност.

Заради актуализацията на бюджета на Здравната каса министерствата, включително МОН, трябваше да свият бюджетите си. Заради това бюджетът на МОН трябваше да се свие с 19 млн. лева, заради което бе спряна поръчка за ремонт на санитарни възли в училищата. Има и недостиг за транспорт за около 6 милиона лева, каза Коларова тази сутрин пред bTV.

"Имаме ограничени средства не можем да си позволим те да изтичат като през решето. Действаме максимално бързо и оперативно", каза още Коларова.

Тя уточни, че ремонтите в 514 училища са приключили, 566 протичат в момента, за 25 има информация, че няма да приключат до 15 септември. Въпреки това там учебният процес ще започне нормално. Само за едно училище - в Перущица - има опасения, че учебната година няма да може да започне нормално, каза Коларова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews