Коларова: Първите закони на кабинета трябва да отменят всичко, прието при Орешарски

OFFNews 26 януари 2015 в 07:51 3097 9

д-р Румяна Коларова

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Д-р Румяна Коларова, секретар на президента и служебен министър на образованието в кабинета "Близнашки"

"Първите закони, които това правителство трябва да приеме са закони за отмяна на законите от предишното правителство. Кабинетът "Орешарски" работеше в посока, разминаваща се с посоката на четири предишни правителства. Той се опита да преобърне тотално всичко направено до момента."

Това заяви политологът и служебен министър на образованието в кабинета "Близнашки" д-р Румяна Коларова пред bTV.

Според нея през последните 20 години имаме "непрекъснато възобновяващ се дневен ред", политиците непрекъснато говорят едни и същи неща, което показва тотална управленска неефективност по ключови теми. Сред областите, в които има подобно "зацикляне" тя посочи образованието.

"В образованието усетих напълно блокираната реформа. То е свръхрегулирано - не съм сигурна, че в образованието има нужда от толкова много и толкова конкретни наредби. В образованието липсва обратна връзка чрез съвременните технологии", посочи Коларова.

Тя е оптимист за работата на сегашното правителство.

Много внимателно наблюдавах стъпките, които трябва да видим, за да имаме реалистични очаквания, че нещо ще се случи. Първата е коалиционно споразумение, без което би имало управленска неефективност. Второ, то беше записано на хартия, което дава рамката на обещанията и хората знаят какво ще се случи и какво - не. Третата стъпка е управленската програма, която в момента правят, каза Коларова.

Румяна Коларова, която е и секретар по връзките с гражданското общество на президента Росен Плевнелиев, коментира и трите години от началото на мандата му.

Последната година на президента е най-силната от мандата му. Президентът Плевнелиев устоя принципни, стратегически позиции на България по много важни теми и успя да наложи България като влиятелен играч, каза Коларова и даде за пример кандидатурата на Кристалина Георгиева.

"Тази кандидатура гарантира на България много силна позиция в новата Европейска комисия. България вече не е част от проблема, а от това, което се нарича решение", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!