Калфин поиска ПЕС да се намеси при преговорите за правителство

OFFNews 31 октомври 2014 в 19:28 6307 3

Ивайло Калфин

След като лидерът на ЕНП Жозеф Дол дойде в България и изрази становище за сформиране на българското правителство, иска ми се да чуем становище по въпроса и от лидера на Партията на европейските социалисти, който на всичкото отгоре е и наш сънародник.

Това заяви пред bTV зам.-председателят на АБВ и председател на ПГ на партията Ивайло Калфин.

„ЕНП изразиха една ясна позиция, каква би била позицията на ПЕС – трябва ли да се търси съгласие по важните за държавата теми, не трябва ли да се търси съгласие или ПЕС не се интересува изобщо от това, което се случва в България“, коментира Калфин.

"Длъжни сме да направим така, че да има правителство. Супер безотговорно ще е от страна на политиците да хвърлим държавата в нова предизборна кампания, която да свърши януари месец. Не можем да кажем на избирателите, че не ни харесва техния избор и трябва да идат на поправителен", коментира зам.-председателят на АБВ.

Той каза още, че създаването на стабилно правителство е отговорност на ГЕРБ и би било добре да има голяма коалиция, но АБВ няма да подкрепя всички политики на такова правителство, а само елементи от програмата, по които имат съвпадения във вижданията.

Ивайло Калфин коментира сюжета около КТБ. Той заяви, че решение за фалит на банката не се взема с решение на парламента. Това е отговорност на БНБ и сега Народната банка по закон до пет дни трябва да вземе решение за бъдещето на банката.

Калфин отново подчерта, че детайлите около случилото се в КТБ трябва да бъдат разгледани от специализирана международна фирма, операция по операция - къде са отишли парите.

Той коментира и днешното изказване на Йордан Цонев от ДПС, че "в българския парламент има представители на един икономически кръг, който вече придобива депозити в КТБ": 

"Цонев се включва в общите усилия за създаване на мъгла около КТБ. Ако има данни и съмнение, да излезе и да говори с факти и имена, а не с подхвърляния от типа: "Тя е една групировка, ама май купува разни неща". Това само допринася за още по-голяма мъгла около това, което се случва в КТБ. Това, което е важно, е къде отидоха парите", обясни още Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!