Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Калфин: Няма да е добре за икономиката, ако влезем в еврозоната

OFFNews 07 юли 2015 в 10:44 4324 14

Нашата икономика е много по-назад от средната за Европа, затова, ако утре трябва да влезем в еврозоната, това няма да е добре за икономиката ни, коментира Калфин. По думите му, случващото се в южната ни съседка го показва. Единната валута изисква сходно икономическо развитие.

Това коментира пред БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Той смята, че именно защото България не е член на еврозоната, ня няма да бъде засегната тежко от кризата в Гърция.

"В същото време правителството в София следи много внимателно ситуацията, защото там работят 200 хиляди българи, а има риск при много голямо свиване на трудовия пазар", каза още Калфин. 

Гърция е голям наш партньор, тя е с по-развита икономика. В този смисъл ние трябва да анализираме всички рискове. Няма как да се възползваме от проблемите на съседите, отбеляза Калфин и и допълни, че още от началото на кризата в Гърция много фирми са се регистрирали у нас, обясни социалният министър.

По думите му еврозоната може да продължи и без Гърция, но това ще бъде лош знак, че движението в еврозоната не е еднопосочно. Ще бъде трудно, защото няма механизъм как една държава може да излезе. Това ще се случи, ако Гърция си върне валутата. Има много такива опити, но обикновено те водят до фалити, заяви Калфин.

Вицепремиерът коментира и реформите в социалната система. Около 1 милиард лева, които се освободят с повишаване на осигурителната вноска, плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране и намаляване на огромният брой изключения от правилата за пенсиониране, ще позволят чувствително повишаване на пенсиите в дългосрочен план, смята той.

Има едно силно намаляване на дефицита, което по изчисленията се случва към 2023-2024, после има известно увеличаване на 1,2%. В сравнение със сегашните 2,3% пенсионната система става по-стабилна. Надявам се до лятната ваканция на кабинета още неща да свършим. Кодексът на труда беше приет, там беше гъвкавото работно време и дневните договори. Надявам се до ваканцията да мине окончателно. И Законът за семейни помощи за деца също е в парламента, надявам се и той да се случи преди ваканцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews