Кадиев: Хора в БСП се считат за аристокрация

OFFNews 21 август 2014 в 10:58 2121 6

Георги Кадиев

"Хора в БСП считат, че са някаква аристокрация и винаги трябва да са на първото място. Според мен тезата на председателя на БСП е грешна, защото не може да налагаш водачи изкуствено, които очевидно не ги искат", обяви Георги Кадиев от БСП по TV7.

Повод за това изказване е заявеното намерение от новия председател на БСП Михаил Миков да сложи за водч на листа в Благоевград Кристиан Вигенин, който не е желан от местната структура на Столетницата.

„Нямам нищо против Кристиан Вигенин, но ви давам пример с това, че Благоевград беше единствената партийна организация, която публично му поиска оставката като външен министър покрай събитията в Украйна преди няколко месеца. Имаше критики към него в цялата страна, но в Благоевград му поискаха оставката и сега да го сложиш точно там…”, напомни Кадиев.

Той не разбира защо Миков налага насила Вигенин, след като преди няколко дни на Областен съвет само двама души са гласували за него, а 22 са гласували за Корнелия Нинова и Емил Костадинов.

"Няма никакъв смисъл от това нещо. Защо след като не искат в Шумен Димитър Дъбов, го пращат в Пловдив? Да не би там много да го искат? Обяснението е много просто – има хора, които са абонирани за депутатските места”, коментира още Кадиев.

„Ето аз в София бях определен на 8-мо място в листата и вероятно ще отида и на 10-то, това няма никакво значение. Изпълнителното бюро определя кой да отиде в аристократичната част на БСП на базата на субективни аргументи кои са т.нар. национални фигури, които разместваме из цялата страна, защото като не си свършат работата на едно място, отиват на друго”, уточни Кадиев.

Той се надява симпатизантите на левицата да използват преференциалния вот, за да разместят листите на апарата.

„Моята единствена надежда е преференциалния вот. Ако БСП може нещо да предложи в момента, което да разшири базата от гласове, е да каже на хората, че техният глас вече има значение – гласувайте за БСП, но гласувайте и за човека, който ви харесва. Ако ръководството гледа по-далеч от носа си и вижда цялата картина, вижда гората, а не отделните дървета, тогава ще направи така, че максимално да има преференциален вот”, призова Георги Кадиев.

На предстоящите парламентарни избори, също като на евроизборите, има реален шанс за пренареждане на листите. Ще е малко по-трудно, защото прагът вече не е 5% , а 7% и освен това всички бюлетини без преференциален вот се смятат за преференция за водача.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови