Кадиев: До 6 месеца малките партньори ще напуснат кабинета Борисов-2

ОFFNews 01 март 2015 в 21:32 2360 7

Георги Кадиев

БСП продължава да счита, че има нарушение на Конституцията с поемането на дълг за 3 години и ще сезира Конституционния съд, заяви народният представител от БСП Георги Кадиев пред БНР.

Кадиев заяви, че според него ако правителството продължава така, в рамките на 6 месеца ще има пълна реконфигурация.

Тоест малките партньори просто ще си тръгнат оттам поради недоволството от това, което става с тях, обясни социалистът, защото тяхната подкрепа става безсмислена, тъй като във всеки един момент правителството може да получи подкрепата на ДПС.

БСП иска да има пълна прозрачност и яснота относно дълга, категоричен бе той и допълни, че правителството е подписало това споразумение без никой да разбере по никакъв начин, включително и коалиционните им партньори. 

След това са го внесоха и искаха да бъде гласувано за максимално кратко време в парламента, добави той.

Кадиев смята, че управляващите са включили в сумата и плащания, които вече са били извършени.

Когато аз предложих съвсем официално, след ангажимента от страна на финансовия министър, че ще му трябват 7 млрд. евро, а не 8, да бъде променено това число в договора, който ратифицираме, управляващите казаха, че това няма как да стане, коментира Георги Кадиев.

Според него управляващите са създали масова психоза, объркали са всички, включително и народните представители. Той подозира, че в цялата работа има нещо гнило, нещо, което управляващите са искали да скрият, и затова са бързали.

„БСП получи информация, че 19 банки са кандидатствали за мостовото споразумение и 4 са били избрани, но не и параметрите на договора, нито защо са избрани именно въпросните 4”, обяви Кадиев.

Той обясни, че две от тях са световни банки, а другите две са силни в България, но нищо особено на световния пазар.

Все пак това е външен дълг и трябват банки, които имат много силен достъп и много силно реноме на световния пазар, категоричен бе народният представител.

Пред Комисията по бюджет и финанси министър Горанов е отговорил, че не е поет ангажимент към четирите банки, които да получат правото да емитират следваща емисия. По-късно се е оказало, че е поет такъв ангажимент за 3 години, припомни Кадиев. 

Народният представител от БСП заяви, че партията му е гласувала против дълга, защото не се е „продала“, подобно на ДПС, чиято сделка била - „Няма да ни закачате хората по места, а ние ще ви гласуваме важните решения“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови