Йордан Цонев: Кой е Цветан Василев, че ще го слушам видеоконферентно?

OFFNews 31 март 2015 в 19:52 12060 27

Кой е Цветан Василев, че ще го слушам видеоконферентно? Един човек, който срути четвъртата по големина банка. Ограби на стотици хиляди хора, фирми и общини средствата и иска да го слушаме с видеоконферентна връзка, защото той се чувствал несигурен от правораздавателната система да се върне, да се яви и да се защити доброто име. Да бъде така добър да се яви, да си защити доброто име. Всички ще го изслушаме.

Това заяви пред БНТ Йордан Цонев – депутат от ДПС и член на временната комисия, която разследва източването на КТБ.

От какво се страхува? Ние не сме ли държава-член на Европейския съюз, на НАТО? Ние не сме ли европейска държава? Няма ли тук върховенство на закона? Той се страхува от българската правораздавателна система. Срамота е да го изрича това дори. Срамота е за всеки българин да го изрича. Ще му се осигури охрана, като иска, каза народният представител от ДПС.

В момента в парламентарната комисия се опитваме да разберем как се е случил този модел да бъде превърната четвъртата по големина банка във финансова пирамида. Водим разговори с БНБ, с Банков надзор, ще водим с финансовото разузнаване, с другите институции и т.н. Но много ни помогна това интервю от последните дни на самия собственик Цветан Василев, който проговори от мястото, където се укрива от правосъдието, каза Цонев.

Василев призна и показа нещо, което всички знаем, особено тези, които се занимаваме с изследването на този процес - как точно е източена КТБ. Той каза: Това е вид бизнес модел, който през едни инвестиционни дружества финансираме инвестиционни проекти и т.н. И аз днес в комисията го казах, ще обясня сега и за широката аудитория: Много е простичко. Би било бизнес модел, би било – SPV-та се наричат тези дружества – ако собствеността, получена с кредити от банката, т.е. с парите на вложителите и депозитантите, оставаше в тези дружества. A тя не остава. Тези дружества взимат кредити от банката по личното разпореждане на Цветан Василев, след това ги дават на други дружества, те на други, и след това той придобива една собственост, твърди депутатът от ДПС.

И ви давам пример с най-голямата компания - БТК или „Виваком“, която е обект на няколко прехвърляния, и на която странстващи инвеститори като някой си г-н Луврие шетаха из страната тези дни. И обясняваха как са купили лично от г-н Цветан Василев за 1 евро 6 компании. Само този модел искам да обясня и то с две изречения: Четири дружества на Цветан Василев – „Бромак“, ТЦ-ИМЕ, „Технотел инвест" и „Бромак телеком инвест“ с кредити от банката придобиват 43% от телекома. След това през месец юли Цветан Василев продава тяхната собственост, акциите, които имат в телекома, на една офшорна люксембургска компания, имам и нейното име, SHCO 79, Люксембург, каза Йордан Цонев.

Влизат квесторите, банката се поставя под особен надзор, БНБ иска запор на цялото имущество на банката, съдът запорира цялото имущество на банката. Запорира имуществото на тези четири компании, но в тях няма БТК. Какво запорира съда? В тях няма БТК. Ето, това е дупката в законодателството, заяви депутатът от ДПС.

ДПС има много ясна позиция и тя днес беше огласена за пореден път от председателя на партията - г-н Местан. Той казва така: в това интервю Цветан Василев казва, че знае много нелицеприятни истини за политици и т.н. и ги е разказвал пред двама нотариуси, които щели да ги отворят при евентуална негова смърт. Ние му пожелаваме да живее дълго, да се радва на добро здраве. Това е християнско и човешко, но да носи отговорност за постъпките си. Г-н Местан го призова незабавно този сигнал да го изпрати на главния прокурор и да излезе цялата истина за КТБ. Всичко – ако вътре има сигнали, доказателства за депутати от ДПС или за други политици – добре, отговорността е наша, ако няма… За КТБ трябва да се говори с истинските неща, а не с митологемите – този се скарал с онзи, другият направил това, третият направил. Истината е една – човекът е управлявал банката си като финансова пирамида. С парите на вложителите си е купувал активи, управлявал ги е лошо, плащал е високи лихви с нови кредити и това по същество е финансова пирамида. Ние искаме да разберем следното: първо – защо и как е проспано това в годините и кой е виновен, цялата истина, заяви още Йордан Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!