И ГЕРБ поиска главата на Искров

Ивайло Анев 31 октомври 2014 в 13:16 3090 2

ГЕРБ ще поиска оттеглянето на Иван Искров от поста му гуверньор на БНБ. 

Това стана ясно след изказване на Менда Стоянова след среща на парламентарната група на ГЕРБ.

"Мисля, че г-н Искров, дори да няма основания да бъде считан за нарушител по закона, да носи каквато и да било законова отговорност, има морална отговорност към цялото общество", заяви Стоянова.

Според нея точно по неговото време е имало пробив в доверието, което е недопустимо.

„От трибуната чухте как г-н Искров ни обвини цялото Народно събрание за това, че нарушаваме независимостта на Централната банка, позволявайки си да й препоръчваме каквото и да било в наш проект за решение”, заяви Стоянова.

По думите й трябва БНБ да е стабилна като институция, за да може да й се има доверие. 

Председателят на бюджетната комисия заяви още, че от ГЕРБ са решили предложат да отпадне трета точка от доклада на бюджетната комисия, която задължава БНБ да стабилизира КТБ.

По останалите три точки ще бъдат представени редакционни корекции, каза Стоянова и обясни защо се е стигнало до това решение.

"Идеята на трета точка беше в кратки срокове да бъде изработена промяна, която да транспонира текстовете от директивата, чието наше задължение е да ги транспонираме до 31 декември, които досега не са транспонирани. Идеята беше да се транспонират веднага, за да могат евентуално да се използват за оздравяване на банката при подходяща оферта и желание на инвеститор", обясни Стоянова.

Изчетеното от Иван Искров предложение на Оманския фонд обаче беше наречено "нагло предложение" от Стоянова. "То ясно показва, че намеренията на въпросния инвеститор не са сериозни. Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за оздравяването, докато имат такива към държавата. Ще призовем точката да се оттегли и да не се гласува в зала", каза Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!