Искров в Черноморска банка? Това е сделка по законите на мафията

OFFNews 24 ноември 2014 в 07:45 12571 10

Георги Кадиев

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Георги Кадиев

"Ако това се случи, това е сделка по законите на мафията. Там той ще мълчи за всичко, което знае."

Такъв бе коментарът на бившият зам.-министър на финансите и настоящ депутат Георги Кадиев (БСП) пред bTV на информацията, че за управителя на БНБ Иван Искров се подготвя пост в Черноморска банка за търговия и развитие.

На 21 ноември Mediapool съобщи, че се очаква Искров да подаде оставка до края на месец ноември, след което ще бъде изпратен като представител на България в Черноморска банка. Това било договорено с премиера Бойко Борисов и щяло да компенсира Искров, ако той предсрочно напусне БНБ. Официално мандатът му изтича през 2015 г.

Оставката на Искров бе поискана публично от управляващите от ГЕРБ, включително премиера Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, заради кризата в КТБ.

Кадиев бе категоричен, че Искров трябва да подаде оставка, защото е отговорен и за срива на доверието в Централната банка, но не и да бъде компенсиран.

"Какво е доверието на българското общество към Централната банка? Нулево. И кой е отговорен? Естествено, че управителят", заяви Кадиев.

Той подчерта, че "тези, които го спасяват, също са част от схемата, включително тези, които са управлявали през периода от 2011 г. нататък".

"Не може компрометирани хора да бъдат изпращани на някакви позиции, защото така компрометират собствената си държава. Той е компрометиран от собствените си решения", коментира Кадиев и определи поведението на БНБ и държавата към КТБ и ПИБ, която също бе атакувана през лятото и това доведе до масово теглене на депозити, като "двоен аршин". Първата банка бе оставена да изпадне в несъстоятелност и лицензът й бе отнет, втората бе спасена с помощ от държавата. 

"Петър Чобанов да не се прави, че не знае какво е станало", коментира по този повод Кадиев по адрес на финансовия министър в кабинета "Орешарски".

Бившият финансов зам.-министър Кадиев обясни още как ще бъдат разпределени парите от заема, който ще бъде взет от държават - 2 милиарда за изплащане на гарантираните депозити в КТБ и 900 милиона лева за рефинансиране за Първа инвестиционна банка. Още 1.6 милиарда - за несъбираемостта на приходите.

Според Кадиев обаче въпросните 1.6 милиарда няма да стигнат, за да компенсират дупката в бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!