Европарламентът започна процедура по сваляне на имунитета на Станишев

OFFNews 16 декември 2014 в 16:23 9138 7

Сергей СтанишевЕвропарламентът започна процедура по сваляне на имунитета на Станишев

Искането за сваляне на имунитета на лидера на ПЕС Сергей Станишев влезе официално в пленарна зала в Европарламента.

Вчера в пленарна зала е обявено искането на главния прокурор на България Сотир Цацаров за свалянето на имунитета му. Искането е разпределено на Комисията по правни въпроси от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени“ документи, инициирано по чисто политически причини. Никога не съм се крил зад имунитета си на народен представител и в двата предходни мандата в българския парламент аз самият се отказах от него, написа във Фейсбук Сергей Станишев.

На 12 ноември главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е задействал и процедурата по свалянето на имунитета на Станишев, като е пратил писмо до председателя на ЕП. Случаят срещна известни трудности, тъй като в правилника за работа на Европарламента не е предвидена такава възможност. 

За съжаление вместо да поставяме на дебат значими за България теми, ние занимаваме Европейския парламент с дела, започнати срещу политически противници. Този подход само уронва престижа на страната ни и не води до нищо конструктивно. Аз самият имам интерес процедурата да приключи максимално бързо и делото да остане зад гърба ми, за да изчистя името си, коментира още Станишев.

През октомври 2013 г. Прокуратурата поиска имунитета на председателя на ПЕС. Станишев е обвинен, че между 4 ноември 2005 г. и 10 септември 2009 г. е загубил седем секретни документа. Според разследването деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление.

Делото срещу него беше спирано няколко пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!