Дянков: Бойко ме търпя много по-дълго, отколкото очаквах

OFFNews 01 февруари 2015 в 10:31 14942 18

Бойко ме търпя много по-дълго, отколкото очаквах. И на него му беше много тежко да защитава мен лично и политиките, които се опитвахме да водим. Всеки ден спорихме за пари. 

Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на финансите в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков.

Дянков допълни, че е нормално преди избори от правителството да бъдат отстранявани по-непопулярните министри, като обясни, че така трябва, за да "могат политиките на партията по-късно да се реализират".

Той каза още, че е имало уговорка да напусне министерския пост още в края на 2012 г., а не през февруари 2013 г., за да има време нов човек да навлезе и да продължи неговата политика.

Повод за личната му оставка бил 800-милионен заем за зърнопроизводителите, за който бил поставен пред свършен факт, докато бил в чужбина. Той дошъл на фона на по-ранно обещание в Бюджет 2012 да не се дават пари предсрочно. Дянков трябвало да защити заема, защото средствата се набирали от банките, а те имали опасения, че ще последва нестабилност. По думите му отказване на заем можело да вкара България в криза.

Бившият финансов министър призна, че е бил неопитен и е трябвало по-рано да си подаде оставката.

Той обясни, че няма "горчилка към Бойко и правителството" за напускането му. Той дори обясни, че се чуват с Борисов по 3-4 пъти в годината и разговорите им отново са отново за пари.

Дянков изрази мнението си, че на Борисов му предстоят още 10 - 15 години в политиката, защото към вродения си усет е натрупал опит и контакти, които ще му помагат.

Дянков каза още, че не познава Цветан Василев. Докато бил министър избягвал да се среща на четири очи с бизнесмени, странял и от публични прояви - като раздаването на наградите "Банкер на годината".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!