Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дончева: Законите за КТБ все едно ги пишат в час по трудово

OFFNews 30 март 2015 в 20:12 4416 5

Снимка Боби Тошев/БГНЕС

"Ревизията на КТБ и на т.нар. кредитни досиета изисква време и технически капацитет и ще надживее настоящото правителство", прогнозира лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в ефира на БНТ.

Бившият депутат припомни разследванията на банковите афери през 1997 година, делата за които се проточиха с години, но на финала приключили без резултат, а с резолюция за прекратяване.

Дончева посочи редица грешки, допуснати от правителството на Бойко Борисов по казуса с КТБ

"Първо, в края на миналата година приеха закон, който казват, че решавал основния проблем с цесиите. Защо не се коментира, че първият закон за КТБ не проработи, а се прави втори за въвеждане в кредитната институция на двамата синдици", попита риторично юристката.

"Писани са някакви четири хипотези за разваляне на сделки. Това обстоятелство ме кара да се замисля, че новият закон за въвеждане на синдици в КТБ очевидно е писан в час по трудово обучение. Подозирам правителството в пълно невежество в законодателната дейност. Синдиците имали право да атакуват само някои цесии, а не всички. Но кои?", пита Татяна Дончева и посочва, че ако новото законодателство и подходите се приложат към всички останали кредитни институции всички банки ще се окажат във фалит като КТБ.

"Защо се дават правомощия на временни синдици? Докато разбираме пазарната икономика като възможност политическата власт да бърника така в частна собственост, ние ще сме обречени на една перманентна несигурност и през определен период от време тези, които сега са в слаба позиция, ще искат да си възстановяват позициите”, категорична e Дончева.

"Eдин закон не се създава да спечели държавата или някои субекти от фалита на една банка, а да бъдат овъзмездени онези, които имат влогове над 100 хил. евро в банката", казва юристката.

"Изчислили по методика колко е дупката на КТБ, казаха била 4 млрд. Ако същата методика се приложи към другите банки, системата рухва. Това е страшното. Никой от известните ни финансисти, одитори, експерти не е наясно каква е тази методика, по която се изчислява дупка във фалирала банка", посочва Дончева.

Безмилостни критики бяха отправени и към идеята на Бойко Борисов да се дадат права на прокуратурата и тя да атакува и отменя сделки без участието на съда, включително и между частни фирми, ако те са в ущърб на държавния или обществения интерес.

"Как ще пуснете прокурор да атакува сделка между две частни лица, когато няма престъпление. Борислав Сарафов е милиционер, достигнал до заместник-главен прокурор. Толкова са му юридическите познания. Не може прокуратурата да се бута в граждански оборот. Да атакува сделка между две частни лица. Това е абсолютен законодателен хаос и невежество. Премиерът, за да запуши дупката, отива на варианти, от които няма да получи нищо добро”, предупреждава Татяна Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews