Дончева: Ако имахме ляв кабинет, докладът на ЕК щеше да е унищожителен

OFFNews 27 януари 2015 в 21:50 6790 8

Татяна Дончева.
Татяна Дончева.

Докладите на ЕК са обтекаеми, защото често в тях има значение кой е излъчил правителството и кой доминира в Еврокомисията. Ако беше на власт ляво правителство, докладът щеше да бъде унищожителен при абсолютно същата ситуация в съдебната система.

Това обяви в ефира на БНТ Татяна Дончева, като добави, че ако съдебната власт в България продължи да се контролира от управляващите, ще "стигнем до под кривата круша".

"ГЕРБ излъчи този Висш съдебен съвет, поради което тя е последната политическа партия, която ще започне да го сменя. ГЕРБ до този момент е имала ключова роля в излъчването на двама от трима висши магистрати. Предстои изборът на третия магистрат, а председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви, че този избор е предрешен" - каза Дончева.

Тя беше категорична, че в съда има гнили ябълки и запита дали ако има промяна в съдебната система и в конституцията, но няма промяна на хората, работещи в правосъдието, ще има някаква промяна.

"Задължително е "химическо чистене" на съдебната система и то бързо", каза тя.

Според нея промяната трябва да започне от високите етажи, тъй като дори на по-ниските нива да има "сърцати магистрати" те няма да си вършат работата съвестно от страх, че ще накърнят нечии интереси и ще бъдат уволнени.

Екатерина Михайлова е на мнение, че съдебната система трябва да се реформира из основи, а не отгоре.

Според нея реформите ще се случат, защото върху политиците и съдебната власт има голям натиск не само от ЕК, но и от гражданите в България.

"Това (липсата на реформа) не може да продължи дълго, защото ще разруши цялата система, по която функционира държавата", каза Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови