Десислава Атанасова за КТБ: Надяваме се, че нещо ще свършим все пак

OFFNews 29 март 2015 в 13:04 4723 11

Десислава Атанасова

"Надяваме се, че нещо ще свършим все пак. В противен случай би било недопустимо да харчим бюджетни пари на Народното събрание".

Това заяви в ефира на Нова телевизия Десислава Атанасова – депутат от ГЕРБ, председател на временната анкетна комисия за разкриване на източването на КТБ.

"Разкриването на източването на КТБ касае всички български граждани, касае държавата, касае бюджета, касае решенията, които Народното събрание ще вземе и за в бъдеще. Всъщност това е и основният ми мотив да оглавя тази комисия".

Надеждите на Атанасова били свързани с това временните синдици на КТБ да поискат обезсилване на определени сделки. С надежда е свързана и целта на работата на комисията.

"Надявам се да стане факт връщането на средствата, които държавата инвестира. Ако тези 3,5 милиарда бяха инвестирани в нещо друго, това щеше да бъде далеч по-полезно за обществото", отговори Атанасова на въпрос дали комисията може да помогне за връщане на някаква част от отпуснатите от държавата 3,5 милиарда лева за изплащане на гарантираните депозици.

"Сключената сделка за 1 евро  ме връща в годините назад, когато за един лев се купуваха металургични заводи и предприятия. Не знам как на институциите, които са длъжни да надзирават подобни сделки и да дават становище, не им прави впечатление какво се случва", коментира Атанасова продажбата на предприятията на Цветан Василев.

По думите на депутатката от ГЕРБ резултатът от работата на комисията щял да бъде депутатите да са по-подготвени, когато гласуват в бъдеще текстове, свързани с банките и банковата несъстоятелност.

"Изводите, които ще направим, следва да формират едно съвсем различно законодателство, за да не се действа ад хок", обясни Атанасова.

Атанасова поясни, че на първото заседание на комисията поканените гости от БНБ са пояснили, че никой не е виновен за източването на КТБ и че никой не имал отговорност да следи.

"Стигна се до парадоксалната ситуация Иван Искров онзи ден на комисия да каже, че има рожден ден. Човек понякога и сам може да си направи подарък за рождения ден, стига да има желание", заяви депутатът във връзка с изказването на гуверньора отпреди няколко дни.

Десислава Атанасова отново подкани управителя на централната банка Иван Искров да подаде оставка.

Преди дни той призова депутатите да стартират процедура за избора на негов наследник и така да му направят подарък за рождения ден. При това условие той бил готов да подаде оставка. 26-ти март мина, но Искров още не е подал оставка.

Борисов, Василев посочва, че „не искам да ви казвам по какъв “криминален” начин се добрах до него. Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!