Горанов към Реформаторите: Не ми е нужна вашата подкрепа

ГЕРБ и Реформаторския блок не се разбраха за национализацията на пенсиите

Ивайло Анев 17 декември 2014 в 13:56 16231 25

Финансовият министър Владислав Горанов обяви днес в парламента, че не му е важна подкрепата на Реформаторския блок.

"Партии с 4-5% подкрепа могат да подкрепят или не решенията на ГЕРБ, но отговорността за финансовата стабилност на държавата е на мандатоносителя", категоричен беше министърът след среща с Радан Кънев.

След срещата стана ясно, че ГЕРБ и Реформаторския блок не са се разбрали за предложените промени в пенсионното осигуряване.

Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след среща с председателя на парламента Цецка Цачева, финансофвия министър Владислав Горанов и вицепремиера по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова.

Вчера депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене бюджета за догодина. Така от 1 януари влизат в сила и новите правила за пенсиониране. Пенсионната възраст няма да се вдига, стажът ще нараства с по 4 месеца годишно. Родените след 31 декември 1959 г. ще могат да избират къде да се осигуряват допълнително (но задължително) за втора пенсия – в НОИ или в частен фонд.

Идеята е лансирана от ГЕРБ и по думите на Кънев инициатор е финансовият министър Владислав Горанов, а не синдикатите, каквото било впечатлението му от неделната среща в Министерския съвет.

На въпрос какви са аргументите на финансовият министър, Горанов каза, че това е свобода. „Свобода на избор”.

Според Кънев все още има поле за компромис, въпреки че днешната среща не е била окуражаваща.

"Дай Боже да има още разговори. Това е разумното решение. Не смятам, че поведението на колегите от ГЕРБ беше на висотата на момента”, коментира Кънев.

Той поясни, че е искал да чуе аргумент защо е толкова необходимо и спешно, за да стане по този начин и да не влизат в особен спор по същество, защото той трябва да се проведе с участието на социалните партньори, пред медиите и обществото.

„Ние не можем по съществото на спора да се разберем за пет минути в заключена зала, но какво налага да се разбираме в заключена зала, не получих задоволителен отговор”, посочи той.

Попитан какво е наложило да бъдат взети бързи решения Владислав Горанов посочи, че се дължат на убедеността, че неща, по които имат решение и е извървяно като логика в рамките на партия ГЕРБ, няма смисъл да бъде отлагано.

„Отговорността за управлението на държавата се носи от ГЕРБ, който е мандатоносител. Оттам нататък партиите, които подкрепят определени действия, могат да подкрепят определени политики”, посочи финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!