Горанов: Коледните добавки са социална, а не пенсионна политика

OFFNews 28 ноември 2014 в 15:03 3551 2

финансовият министър Владислав Горанов

„Гледайте на тази политика като на социална, а не като пенсионна. Използваме капацитета на Националния осигурителен институт като разплащателна агенция, за да стигнат тези недостатъчни средства максимално бързо до най-бедните български пенсионери”.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарен контрол относно коледните добавки за българските пенсионери.

„Дали трябва да бъде дадено на всички, или не минава през отговора на въпроса това част от пенсионната политика на правителството ли е или е част от опита за разпределяне тежестите на кризата. Прагът на бедност от 286 лева ще върви от 2015 година, сега е по-нисък и е 251 лева”, заяви Горанов.

Той отново подчерта, че това предложение води до това, че тази година със 184 000 български пенсионери повече ще получат добавки.

Министърът посочи, че възможността за отпускане на коледни надбавки идва от спряната публична инвестиционна програма на кабинета "Орешарски".

Усилията трябва да бъдат насочени към цялостна реформа на пенсионния модел, която да увеличи адекватността на пенсиите.

Депутатът от Патриотичния фронт Велизар Енчев посочи, че добавки само за пенсионери, които получават до 286 лева изпраща несправедливо социално послание, защото "тези с 286 лева са зле, но тези с 5 лева повече са добре, което създава условия за дискриминация".

Министърът на финансите посочи от своя страна, че неговото разбиране е, че "това е политика за социално подпомагане на най-бедните български пенсионери, а критерия за бедност, макар и несъвършен е този, който българското правителство използва”.

Финансовият министър Горанов и вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин се обявиха за цялостна реформа в пенсионния модел.

Консултациите по темата започват веднага. Те ще се проведат първо на експертно, а после и на политическо ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови