Георги Марков провъзгласи Борисов за "историческата фигура на прехода"

OFFNews 30 октомври 2014 в 20:03 6080 13

Снимка БНТ

Георги Марков

"Душманите на Бойко Борисов трябва да признаят, че той е историческата фигура на прехода".

Това заяви бившият конституционен съдия и юридически консултант на ГЕРБ Георги Марков в ефира на БНТ.

Марков посочи и три причини за тази своя оценка спрямо лидера на ГЕРБ: Борисов е първият български политик, който за втори път в годините на прехода ще стане отново премиер; ГЕРБ е политическата сила, която побеждава БСП за девети пореден път.

"И не на последно място се показа, че освен роден победител, е истински демократ и държавник, защото успя да се надскочи. Той подаде ръка и в името на България, в името на държавността седна на една маса с костинбродските герои, тези, които искаха да няма ГЕРБ", коментира Марков.

По повод вчерашното идване на Жозеф Дол и натиска на ЕНП за съставяне на правителство, Марков подчерта, че темата е много деликатна, но това било принципно положение за българските политици - че винаги по някакъв начин са на килимчето към силния на деня.

Борисов в момента е изцяло зависим от помощите, които очакваме от Европа – дотам сме се оглозгали, и не може да се прави на главен, поясни юридическият съветник на ГЕРБ.

Моето лично мнение е, че не беше работа на г-н Дол да казва кой какъв е в България, каза още Марков.

Бившият конституционен съдия твърди, че БСП и ДПС трябва да се извинят на българския народ, че го изкараха по улиците и се опитаха да бъдат управляващи, макар че не бяха първа политическа сила.

"В Народното събрание на малка България влязоха 8 парламентарни групи, в които са над 40 партиии. Още преди да започне парламентът имаше независим депутат. Много тежко ще е функционирането на Народното събрание. България е парламентарна република и правителството е еманация на парламента, а не обратното", коментира Марков.

Той добави, че "политиците у нас може да са факири или магьосници, но нямаш ли зад гърба си законодателен орган, си обречен".

Марков каза още, че плаващото парламентарно мнозинство е свалило "Стефан Савов, почтения премиер Филип Димитров и даде България в ръцете на мафията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!